Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Daimler кръстосва шпаги с Tesla и Volkswagen за водорода

Концернът вижда голям потенциал във водородните горивни клетки, които биха имали много по-добро приложение при търговските превозни средства от електричеството

Daimler кръстосва шпаги с Tesla и Volkswagen за водорода

Главният изпълнителен директор на Daimler Trucks Мартин Даум. Снимка: Bloomberg L.P.

Ръководителят на бизнеса с камиони на германския автомобилен концерн Daimler AG очаква големите водородни платформи да играят важна роля за намаляване на емисиите на парникови газове от транспортния сектор въпреки технологичните пречки и скептицизма на някои съперници, съобщава Bloomberg.

Фокусирането единствено върху електрическите превозни средства с батерии би било рисковано поради недостига на определени суровини и предизвикателствата, свързани с капацитета на електрическите мрежи и зарядната инфраструктура за камиони и автобуси, заяви Мартин Даум, главен изпълнителен директор на Daimler Trucks.

„Не можем да си позволим да разчитаме само на една технология, за да постигнем климатичните цели“, изтъква Даум. „Фокусът за 2025 г. ще бъде 100% насочен върху електрическите превозни средства с батерии. Между 2025 и 2035 г. ще ни трябват както електрически, така и водородни превозни средства, тъй като регламентите относно инфраструктурата изискват подход с два крака“, добавя той. 

Още по темата

Водородните горивни клетки, които генерират електроенергия чрез водород и следователно премахват необходимостта от презареждане на батерии, се рекламират от години като потенциална алтернатива на двигателите с вътрешно горене. Но високите разходи и оскъдната инфраструктура за зареждане спъват по-широкото внедряване и оставят технологията далеч зад темпа на разпространение на електрическите автомобили на глобалния пазар на превозни средства.

Електрифицирането на търговските превозни средства е по-сложно - те са по-големи, по-тежки и се използват за всичко - от доставки до супермаркети в градските райони до транспорт на дълги разстояния в отдалечени райони. Daimler наскоро сформира съвместно предприятие с конкурента Volvo AB за разработване на пакети с водородни клетки.

И докато някои от най-големите имена в автомобилната индустрия, като основателят и ръководител на Tesla Inc. Илон Мъск и главният изпълнителен директор на Volkswagen AG Херберт Дийс, разкритикуваха водородната технология като неефективна и такава, която няма бъдеще, Daimler и Volvo не споделят подобно мнение и не са единствените, които виждат в този транспорт потенциал за растеж и печалба.

„Декарбонизацията на енергийния микс представлява най-дълбоката промяна в енергетиката от началото на индустриалната революция“, твърдят анализатори от Sanford Bernstein, водени от Нийл Беверидж в бележка до клиенти. „Просто е невъзможно да се постигнат нулеви емисии до 2050 г., без водородът да играе важна роля в този процес“, добавят те.

Звеното за камиони на Daimler е най-големият производител на търговски превозни средства в света и е напът да бъде отделено от операциите за производство на луксозни автомобили на Mercedes-Benz по-късно тази година. Разделянето отразява различните технологични тенденции между леките и търговските автомобили. И двата вида превозни средства ще се нуждаят от огромни инвестиции в нови технологии, за да се съобразят с по-строгите стандарти за емисиите.

„Искаме да бъдем устойчива компания, която може да избегне загуби дори в трудни години“, посочва 61-годишният Даум. Звеното планира листване на фондовата борса във Франкфурт по-късно тази година и може да влезе в рамките на бенчмарка на сините чипове DAX.

Глобално присъствие

Daimler може да се похвали с реален глобален отпечатък, който е уникален сред производителите на търговски превозни средства. Освен камиони Mercedes, бизнесът на Daimler Trucks включва Fuso в Япония, BharatBenz в Индия, Setra в Германия; и Freightliner, Thomas Built и Western Star в Северна Америка.

През последните години компанията разчита много на печалбите от Freightliner, тъй като бизнесът в Северна Америка генерира голяма част от печалбите на звеното. Ръководството  заяви в четвъртък, че повишаването на рентабилността на европейските операции ще бъде основен приоритет и обеща да намали разходите за персонал и компоненти, за да направят Daimler Trucks по-конкурентен в региона.

Запитан дали Daimler може да обмисли придобиването на италианския бизнес Iveco на CNH Industrial NV, Даум изтъкна, че фокусът сега е върху собствените операции на компанията. „Не виждам необходимостта да добавяме актив към нашия европейски бизнес“, споделя той, добавяйки: „Няма планове за каквито и да е структурни промени“.

По статията работи: Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Lucid започва дебюта си на Wall Street с ръстове