IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Daimler ограничава производството в Германия и спира работа в Унгария

Съоръженията в Зинделфинген и Бремен ще работят с намален капаците до края на седмицата, докато производството в Ращат ще остане съкратено още около две седмици

14:40 | 28.07.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Akos Stiller/Bloomberg</em></p>

Снимка: Akos Stiller/Bloomberg

Германската автомобилна група Daimler AG ограничава производството на своята марка премиум коли Mercedes-Benz в три завода в Германия и временно спира производството във фабриката си в Унгария поради недостига на полупроводници, който все още помрачава глобалната индустрия, съобщава Automotive News Europe.

Работното време на служителите в заводите на Mercedes в Зинделфинген, Ращат и Бремен е съкратено. В Ращат производството ще бъде намалено до края на следващата седмица, докато в другите две германски съоръжения мерките ще продължат до края на тази седмица. 

Фабриката в Кечкемет, Унгария, ще спре производството за три седмици до средата на август.

Daimler заяви, че не може да предостави ясна оценка за това кога ще бъде преодолян недостигът на компоненти.

„Ситуацията все още е нестабилна и постоянно преизчисляваме как ще се отрази това върху производството на Mercedes-Benz“, заяви говорител на Daimler пред Automotive News Europe.

В Зинделфинген производството е спряно само в някои зони и автомобилният концерн ще продължи да произвежда своите луксозни модели с висок марж. Във фабрика  56 в Зинделфинген, където се произвеждат седана S-Class, Mercedes-Maybach S-Class и изцяло електрическия седан EQS, производството остава засегнато.

„Електрическата офанзива на Mercedes-EQ остава основен приоритет“, изтъква говорител.

Местният конкурент BMW също обяви, че свива производството в Германия заради проблема с чиповете. В понеделник концернът обяви, че спира производството и в завода в Регенсбург. Той налага едноседмична почивка за работниците, която ще предхожда планираната ваканционна седмица, като производството ще се възобнови на 9 август.

Още в началото на миналата седмица BMW трябваше да намали производството в завода в Лайпциг. През тази седмица фабриката в Саксония можеше да произвежда само един от всеки пет дни. Около 4000 автомобила няма да могат  да бъдат произведени поради спирането на производството.

Германският автомобилен лидер Volkswagen предупреди миналата седмица, че очаква щетите от недостига на чипове в глобален план да изтрият шестцифрен брой автомобили от производството през първата половина на годината.

В средата на месеца Daimler обяви, че растежът в началото на годината на неговото звено за луксозни автомобили Mercedes-Benz ще бъде заличен от глобалния недостиг на полупроводници, който ще се задълбочи през втората половина на годината.

Новата прогноза за продажбите на Mercedes премахва годишния ръст, като германският производител очаква нивото на доставките да бъде подобно на това от миналата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още