Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Daimler остана на печалба, но на косъм

Концернът очаква подем в резултатите на подразделението Mercedes-Benz за 2020 г.

Daimler остана на печалба, но на косъм

Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Пандемията на коронавируса разтърсва автомобилната индустрия. Ръководителят на Daimler Ола Келениус говори за „значителни ефекти" за световната икономика и неговата компания. Колко значителни ще са те показва и отчетът за първото тримесечие, представен от производителя на Mercedes в сряда сутринта. Изводът е, че листната на Dax все пак е на печалба – от 168 милиона евро. Това съответства на спад от 92 процента в сравнение с предходната година.

Независимо от това Келениус може да въздъхне с облекчение. Причината: други са ударени много по-силно. Например американският автомобилен гигант Ford трябва да се справи със загуба от два милиарда долара от януари до март и дори очаква загуба от 5 млрд. долара за второто тримесечие. Daimler вече представи предварителните си финансови данни миналата седмица и обяви значителен спад на оперативната печалба, а сега компанията от Щутгарт представи подробни данни за приходите и продажбите.

И така - печалбата след данъци за тримесечието е намаляла до 168 млн. евро (182,1 млн. долара) спрямо 1,15 млрд. евро година по-рано. Нетната печалба, която трябва да се разпредели сред акционерите, е достигнала 94 млн. евро спрямо 2,10 млрд. евро през същия период на миналата година.

Още по темата
Приходите на германския производител на луксозни автомобили са се понижили с 6% до 37,22 млрд. евро. Миналата седмица Daimler съобщи, че печалбата й за първото тримесечие преди данъци и лихви (EBIT) е намаляла до 617 млн. евро спрямо 2,80 млрд. евро година по-рано. От тях 510 млн. евро са дошли от подразделението Mercedes-Benz. Коригираната EBIT се е свила до 719 млн. евро спрямо 2,31 млрд. евро предходната година.

Daimler съобщи миналата седмица, че очакваните й приходи, EBIT и индустриалните свободни парични потоци ще намалеят тази година и предупреди, че пълното въздействие на коронавирусната пандемия върху търсенето, снабдителните вериги и производството на автомобили не може да бъде оценено в пълни подробности на този етап.

В сряда базираната в Щутгарт компания, която произвежда автомобили и камиони, съобщи, че очаква оперативната печалба на подразделението ѝ Mercedes-Benz Cars & Vans да бъде над нивото от предходната година, въпреки че пандемията я принуди да оттегли прогнозите си по-рано този месец, предава Ройтерс.

Daimler очаква приходите и оперативната ѝ печалба да са под нивото от 2019 г., но предвид значителните еднократни разходи през периода година по-рано, подразделението Mercedes-Benz Cars & Vans се очаква да отчете EBIT над равнището предходната година.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Продажбите на Toyota в глобален план нарастват с 2% през септември