IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Daimler отчита над 5 млрд. евро печалба за второто тримесечие

Стабилните цени на луксозните автомобили с марка Mercedes-Benz помагат на концерна да компенсира по-ниските производствени обеми заради дефицита на чипове

12:34 | 15.07.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Силните продажби и стабилните цени на автомобилите на Daimler са помогнали за повишаването на печалбата за второто тримесечие, посочва германският автомобилен концерн, цитиран от Bloomberg.

Печалбата преди лихви и данъци достига 5,19 млрд. евро за последния тримесечен период по предварителни изчисления, става ясно от изявление на компанията в четвъртък. За сравнение, през второто тримесечие на миналата година компанията отчете загуба от 1,68 млрд. евро.

Коригираната печалба за второто тримесечие достига 5,4 млрд. евро, изтъкват от Daimler. 

Стабилните цени на луксозните автомобили с марка Mercedes-Benz помагат на концерна да компенсира по-ниските производствени обеми на фона на глобалния недостиг на полупроводници, който ограничава от месеци операциите на компаниите в сектора. Дефицитът на компоненти принуди компанията да приоритизира по-големите превозни средства с по-голям марж.

„Продължаваме да постигаме силни финансови резултати във всички звена въпреки продължаващата ниска наличност на полупроводници, която се отразява негативно на нашето производство и на продажбите през второто тримесечие“, заяви главният изпълнителен директор на Daimler Ола Калениус.

Автомобилният производител прогнозира през април, че Mercedes-Benz ще засили своята рентабилност спрямо последните години, благодарение на възраждащото се търсене на премиум автомобили и тежкотоварни превозни средства в разгара на пандемията от коронавирус.

Най-големият производител на луксозни превозни средства в света очаква 12,8-процентна годишна възвръщаемост на продажбите при своите подразделения за леки и микробуси автомобили.

Откакто Daimler продава Chrysler през 2007 г., Mercedes не успява да достигне двуцифрен марж на печалбата.

Година след най-тежката криза в автомобилната индустрия от десетилетия насам бизнесът на германските производители на премиум автомобили се възстановява до рекордно високи нива, воден от нажеженото търсене на най-големия им пазар, Китай.

Тази година Mercedes демонстрира своя ангажимент към електрификацията с пускането на своя нов седан EQS, електрическа версия на своя флагман S-Class, докато традиционните производители на автомобили увеличават усилията си да се конкурират по-успешно с лидера в сегмента Tesla.

Daimler ще изгради осем напълно електрически модела в Европа, САЩ и Китай през следващата година.

Окончателните тримесечни финансови резултати на Daimler ще бъдат публикувани на 21 юли.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още