IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Daimler поиска от антитръстовите регулатори на ЕС да разследват патенти на Nokia

Ходът подчертава напрежението между технологичните компании и автомобилната индустрия

11:40 | 30.03.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Германският автомобилен концерн Daimler е подал оплакване пред антитръстовите регулатори на ЕС заради патенти на Nokia, които са от съществено значение за комуникациите в колата. Ходът подчертава напрежението между технологичните компании и автомобилната индустрия при използването на ключови технологии, отбелязва Ройтерс.

Технологичните компании и телекомите играят все по-важна роля в автомобилната индустрия, като техни технологии са използвани в системите за навигация, комуникацията между автомобилите и самоуправляващите се коли.

Daimler не е отговорила на молбата на Ройтерс за коментар, изпратена в извънработно време. Европейската комисия е потвърдиха, че е получила жалбата на Daimler.

„Комисията получи жалба от Daimler срещу Nokia и я преценяваме“, заяви говорителят Рикардо Кардосо в имейл.

Nokia съобщи, че Daimler опитвала да заобиколи изваждането на лиценз. „Въпреки че предлагаме широка гама от варианти за автомобилните производители, включително чрез доставчиците им от първо ниво, Daimler се въздържа да извади лиценз за изобретенията на Nokia, които вече използва“, заяви говорителят на Nokia Марк Дърант.

„Твърденията на Daimler в жалбата й до ЕС са просто поредното от дългата серия действия за избягване изваждането на лиценз“, допълни той.

Nokia има много доходоносен бизнес с патенти, свързан с историята й на водещ производител на мобилни телефони.

Патентни спорове между Apple, Samsung, Qualcomm и други компании станаха причина за съдебни дела в цял свят през последните десет години, като според анализатори патентната война може да се пренесе и в автомобилната индустрия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:55 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още