IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Daimler поставя 18 500 служители на Mercedes-Benz на непълно работно време

Решението на концерна е свързано с недостига на чипове и ще засегне фабриките в Бремен и Ращат, Германия

18:13 | 21.04.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Akos Stiller/Bloomberg</em></p>

Снимка: Akos Stiller/Bloomberg

Германският автомобилен концерн Daimler поставя 18 500 служители на Mercedes-Benz на непълно работно време в Германия заради недостига на полупроводници, съобщава Automotive News Europe.

Заводите на компанията в Бремен и Ращат ще бъдат засегнати от мерките.

„Понастоящем има недостиг в световен мащаб на някои полупроводникови компоненти", каза говорител на компанията. „Ситуацията е нестабилна, така че не е възможно да се направи прогноза за въздействието", допълва той. 

Решението на Daimler ще прекъсне производството във въпросните фабрики, но ще позволи на служителите, работещи по специфични проекти, да останат на работа.

Мерките ще влязат в сила от 23 април за седна седмица.

Заводът в Бремен, в който работят 12 хил. служители, е едно от ключовите за Mercedes съоръжения, тъй като произвежда моделите от C-Class, най-продаваната серия на марката , както и кросоувъра GLC.

Фабриката също така изгражда новият електромобил EQC.

Съоръжението в Ращат разполага с около 6500 работници, които сглобяват автомобили от сериите A-Class, B-Class и GLA.

Миналата седмица Daimler отчете печалба за първото тримесечие, която надмина очакванията на анализаторите, подкрепена от силното търсене на автомобилите на Mercedes-Benz, особено в Китай.

Печалбата на групата преди лихви и данъци достига 5,75 млрд. евро, което е повече от средната оценка за 4,96 млрд. евро на анализаторите.

„Продължаваме да изпълняваме амбициите си в силно окуражаваща пазарна среда“, заяви главният изпълнителен директор на концерна Ола Калениус.

Концернът възлага големи надежди на своя нов електрически седан EQS, който трябва да донесе големи печалби за Daimler и да постави основите на новата продуктова гама, базирана на електричеството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:56 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още