IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Daimler повиши целта за възвръщаемостта на Mercedes заради силния пазар в Китай

Планираното отделяне на звеното за тежкотоварни превозни средства е "напът" и листването му на борсата във Франкфурт ще бъде завършено преди края на годината

12:25 | 23.04.21 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;</em><em>Qilai Shen/Bloomberg</em></p>

Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Германският автомобилен концерн Daimler AG повиши целта си за възвръщаемостта на своята марка луксозни автомобили Mercedes-Benz, тъй като нарастващото търсене в Китай помогна на производителя да се възстанови от миналогодишните производствени смущения заради коронавируса, пише Bloomberg.

Най-големият производител на луксозни автомобили в света заяви, че оперативната възвръщаемост на звеното може да достигне 10-12% през тази година. Това е повече от предишната цел за възвръщаемост в диапазона 8-10%. 

„След този обещаващ старт сме силно уверени, че можем да поддържаме темпа, за да подобрим маржовете си на устойчива основа и в същото време да разширим нашата гама от електрически превозни средства“, заяви главният финансов директор Харалд Вилхелм.

Daimler също така посочи, че планираното отделяне на звеното за тежкотоварни превозни средства е "напът" и листването му на борсата във Франкфурт ще бъде завършено преди края на годината.

Година след най-тежката криза в автомобилната индустрия от десетилетия бизнесът на германските премиум автомобилни марки отчита впечатляващо възстановяване. Както Mercedes, така и конкурентът BMW AG отчитат рекордно високи продажби за първото тримесечие, подкрепени от силното търсене в Китай, най-големият автомобилен пазар в света.

В други региони, особено в САЩ, продажбите също се връщат към предпандемичните нива. Това е ключово за финансовата стабилност на компаниите, фокусирани върху увеличаването на дела на електромобилите от общите им продажби, с което ще могат да отговорят на по-строгите изисквания относно емисиите на въглероден диоксид.

даймлер даймлер

По-рано този месец Mercedes представи своя електрически флагман EQS, електрифицирана версия на класическия S-Class, докато традиционните автомобилни концерни увеличават оборотите, за да настигнат и дори изпреварят сегментния лидер Tesla.

Но докато търсенето на автомобили продължава да се възстановява с все по-бързи темпове по света, концерните се сблъскват с ново препятствие, което хвърля сянка върху тяхното бъдещо представяне. Недостигът на чипове продължава да се задълбочава, като редица големи автомобилни производители вече обявиха мащабни корекции на своите операции и съкращаване на работните места.

Daimler заяви, че проблемът с доставките, влошен от нарастващото търсене на чипове от индустрията за потребителска електроника, може допълнително да повлияе на доставките през второто тримесечие на годината.

Кризата с чиповете накара компанията да даде приоритет на производството на автомобили с висок марж, което повиши рентабилността ѝ до 15% през първото тримесечие спрямо 2,2% преди година.

„Въпреки че перспективите в момента са ограничени, Daimler предполага известно възстановяване през третото и четвъртото тримесечие“, изтъкнаха от компанията.

Концернът също повиши очакванията си за оперативната възвръщаемост от услугите за мобилност до 14-15% от 12% от 13% преди това.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:49 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още