IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Daimler предупреди за срив на печалбата заради антидизел мерките

Концернът ще загуби около 400 млн. евро заради решение на Европейския съд за забрана на стария хладилен агент R134a

14:06 | 22.10.18 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Сянката на регулациите надвисва над Daimler. Снимка: Ройтерс</p>

Сянката на регулациите надвисва над Daimler. Снимка: Ройтерс

Германският производител Daimler обяви, че оперативната му печалба в края на годината ще спадне поне с 10%, като това е второто подобно предупреждение за тази година. Според изявлението на концерна причините за това са „правителствените процедури за ограничаване на дизеловите автомобили в някои региони”.

От Daimler предупреждават инвеститорите си, че очакват приходите през тази година да бъдат значително под миналогодишните. Това ще засегне най-вече Mercedes-Benz Cars, чиито автомобили продължават да се радват на високо търсене от страна на клиентите, но различните регулаторни и съдебни решения за ограничение на дизеловите двигатели оказват сериозно влияние.

Концернът ще загуби около 400 млн. евро заради решение на Европейския съд за забрана на стария хладилен агент R134a, който се използва в климатиците на автомобилите на Mercedes-Benz. Освен това Daimler се разследва заради нивата на вредни емисии на дизеловите си двигатели в Европа и в САЩ. На всичко отгоре главният изпълнителен директор на концерна Дитер Цетче обяви, че ще се оттегли от поста си през 2019 г., което също се отрази на цената на акциите на Daimler.

Предупреждението за намаляване на печалбата идва на фона на конфликта между германското правителство и производителите на автомобили, които са принудени да правят огромни разходи за поставяне на нови системи за пречистване на дизеловите двигатели, както и за ремонт на старите. През май прокуратурата в Щутгарт претърси офисите на Daimler заради съмнения за използване на софтуер за манипулиране на дизеловите мотори, като разследването продължава и в момента.

Какви са конкретните цифри за очакваното представяне на компанията вижте в продължението на материала в Automedia.bg.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 0
studioaa
преди 5 години
Нали акцията на Даймлер беше много подценена, а се оказва, че даже е силно надценена? Очевидно през 2017 бяхме бяхме в пика на кредитен балон за покупка на автомобили в САЩ и сега балонът издиша яко и ръстът изчезна и няма да се върне скоро... Даймлер скоро няма да се възстанови поне в следващото десетилетие и акцията навлиза в дълъг и труден мечи пазар... Който продаде в дъното на мечия пазар чакайки тенденцията да се обърне ще реализира най-големите загуби...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
shinawatra
преди 5 години
При тоя малък марж си е абсолютен СРИВ. Това би означавало, че не си изкарал и една стотинка за цяла година, ако държиш акции на тия германски ***. Перспективата е по-лоша за идната година! Трябва да си ***, ако не продаваш СЕГА!:))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още