IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Daimler ще брани дизела със зъби и нокти

Още е рано за електрификация, твърди главният изпълнителен директор на концерна Дитер Цетше

17:12 | 28.07.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Дитер Цетше. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Дитер Цетше. Снимка: архив Ройтерс

Германският концерн Daimler провежда задълбочено разследване на отправените към него обвинения за измама с дизеловите двигатели, като ще направи всичко възможно за изчисти репутацията на този вид гориво. Това заяви главният изпълнителен директор на германския производител Дитер Цетше, цитиран от Bloomberg. 

От думите му става ясно, че концернът ще продължи да залага на дизела като основен източник на гориво за двигателите си. Основната причина е, че подобен тип мотори се поставят на големите SUV-модели и лимузини, както и на ванове, камиони и автобуси. Именно тези превозни средства носят и най-големи печалби на производителя.

В същото време Daimler ще инвестира и по-големи средства в разработката на модели на ток и най-вече в техните батерии, за да може да се постигне по-ниска цена. Наличието на подобни автомобили в гамата е единственият начин за покриване на все по-строгите екологични разпоредби.

"Дизелът заслужава да се борим за него", категорично заяви Цетше веднага, след като разкри, че през второто тримесечие на годината печалбата на Daimler е скочила с 15% - до 3,75 млрд. евро. Част от тази сума - 220 млн. евро, ще бъде изразходвана за сервизната акция на автомобилите Mercedes, оборудвани именно с дизелови мотори. Техните софтуери трябва да бъдат препрограмирани.

"Ние сме убедени, че пътят на автомобилната индустрия е към електрическата мобилност. Другите производители също са на това мнение, но докато достигнем до голямо електрифициране на автомобилите, намаляването на вредните емисии (CO2) може да бъде постигнато единствено чрез двигателите с вътрешно горене. А дизелът играе основно роля при тях", каза още Цетше.

Топ мениджърът отказа, поне на този етап, да коментира твърденията за тайни споразумение с BMW и Volkswagen Group. Цетше е на мнение, че подобни спекулации влияят зле на автомобилна индустрия, която в наши дни се нуждае от повече "добри" новини.

Още новини от автомобилната индустрия четете в Automedia.bg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:43 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още