IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Daimler ще инвестира 1 млрд. долара във фабриката си в Алабама

От инвестицията, предназначена за производство на plug-in автомобили, ще възникнат над 600 нови работни места

09:05 | 22.09.17 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Главният изпълнителен директор на германския концерн Дитер Цетче. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Главният изпълнителен директор на германския концерн Дитер Цетче. Снимка: Ройтерс

Германският автомобилен концерн Daimler AG ще вложи в своята производствена база в американския южен щат Алабама допълнително 1 млрд. долара (840 млн. евро), предава Bloomberg. Чрез инвестицията ще възникнат допълнително над 600 нови работни места, обяви компанията по време на официалния празник по повод 20-годишнината от началото на строителството на първия завод в Тускалуса. Голяма част от вложенията ще бъдат предназначени за производството на електрически автомобили от марката Mercedes-Benz, като по този начин германците увеличават натиска над най-големия производител на луксозни електрически автомобили в света Tesla Inc.

Германският автомобилен производител иска да изгради своя пети завод за батерии в световен мащаб и да създаде повече от 600 работни места в региона, съобщиха от компанията в четвъртък. Фабриката в Тускалуса (град с около 100 хил. жители) в бъдеще ще произвежда електрически спортни автомобили, като Model X на Tesla и ще направи базираната в Щутгарт Daimler първата европейска компания, която асемлира plug-in автомобили в САЩ. 

"Празнуваме 20-та годишнина на нашата производствена база в Тускалуса, Алабама, и считаме това за възможност за разширяване на операциите си и за по-нататъшен растеж", заяви главният производствен директор Маркус Шефер в интервю за Bloomberg. „Ние сме много уверени в бъдещия си растеж в САЩ в дългосрочен план".

Въпреки че инвестицията няма да може да облекчи напрежението, идващо от твърденията на американския президент Доналд Тръмп, че твърде много германски автомобили се продават на американците, истинската цел със сигурност е засилващата се конкуренция с Tesla. Базираният в Пало Алто (Северна Калифорния) водещ производител на електрически автомобили произвежда флагмана Model S, който надмина по продажби през миналата година Mercedes S-Class и BMW 7 в САЩ, оказвайки натиск върху марките да защитят имиджа си на автомобилни иноватори.

Инвестицията на Daimler показва, че трансформацията на автомобилната индустрия към електрическите автомобили засилва темпото си. Германският производител е в преговори и за разширяването на съвместното си предприятие Denza  с китайския концерн BYD Co. в Китай с допълнителни модели, каза пред журналисти председателят Уан Чуанфу в четвъртък в южния китайски град.

Подобно на други производители на автомобили, Daimler се готви за времето, когато продажбите на задвижвани от акумулатори автомобили най-накрая наводнят пътищата. Продажбите в САЩ на електрически коли се очаква да нараснат четири пъти от миналата година до 643 000 броя през 2021 г., като ще съставляват около 4% от целия американски пазар на автомобили, показват оценките на Bloomberg New Energy Finance. Очаква се сегментът да представлява повече от една трета от продажбите през 2030 г.

Трансформацията е скъпа. През миналата седмица Daimler представи план, с който да намали разходите с 4 млрд. евро до 2025 г., за да компенсира по-слабите маржове на печалба при електрическите автомобили, докато глобалните производители на автомобили ускоряват усилията си за внедряване на по-чисти автомобили при затягане на правилата по отношение на вредните емисии.

Като част от плана за 10 млрд. евро на производството на зелени автомобили Mercedes представи орез този сезон по време на автомобилното изложение във Франкфурт електрически хечбек. В допълнение към новата EQ линия автомобили, задвижвани от батерии, производителят ще добави електрифицирани версии в цялата своя гама от модели. Марката Smart за градските автомобили на Daimler ще преустанови постепенно да предлага модели с двигатели с вътрешно горене до 2020 г.

Mercedes, който през миналата година стана най-продаваната луксозна автомобилна марка в САЩ, минавайки BMW, започна да сглобява автомобили в Алабама преди 20 години. Оттогава фабриката се очерта като един от основните производствени центрове за марката в света, като около 70% от сглобените автомобили са предназначени за износ на световните пазари. Около 3700 служители произвеждат GLE, GLE Coupe и джипове GLS, а през 2014 г. бе добавен и седанът C класа за северноамериканския пазар.

И BMW обяви преди три месеца нови мащабни инвестиции в САЩ. Компанията планира да вложи още 600 млн. долара във фабриката в Спартанбърг, Южна Каролина, между 2018 г. и 2021 г. Спартанбърг е най-голямото производствено съоръжение в света за BMW.

Въпреки че германската автомобилна индустрия не само изнася много коли за САЩ, но и има големи производствени бази там, американският президент Доналд Тръмп я критикува постоянно. Тръмп заплаши BMW, както и други компании, които внасят сглобени другаде автомобили в САЩ с високи данъци върху вноса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:20 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още