IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Daimler ще инвестира 1 млрд. евро в разработването на акумулатори

До 10 години всеки четвърти автомобил на марката Smart или на новия бранд EQ трябва да бъде с хибридно или електрическо задвижване

18:56 | 14.10.16 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Daimler</em></p>

Снимка: Daimler

Концернът Daimler ще инвестира около 1 млрд. евро в разработка на нови технологии и производство на акумулаторни батерии. Това съобщи генералният директор на германския производител Дитер Цетше пред журналисти в Хамбург.

В момента Daimler произвежда акумулатори за своите автомобили и за хибриди, като използва мощностите на дъщерната си компания Accumotive. Половината от тази сума – 500  млн. евро, ще бъде инвестирана именно в нов завод на фирмата в германския град Каменц. Освен това концернът успя да се договои за сътрудничество с големия производител на акумулатори SK Innovation, който е част от южнокорейския химически и енергиен холдинг SK.

Според плановете на Daimler най-късно до 10 години всеки четвърти произведен от концерна автомобил на марката Smart или на новия бранд EQ трябва да бъде с хибридно или електрическо задвижване. Само за миналата година от конвейерите на Daimler са слезли около 3 млн. автомобила.

Още през май тази година най-големият производител на електромобили – Tesla Motors, обяви, че започна строителството на голяма фабрика за акумулатори в Невада. Тя ще има капацитет от 500 хил. бройки годишно. Въпреки че заводът все още не е завършен напълно, той вече започна работата си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:25 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още