IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Daimler ще строи завод до Москва

В новата фабрика ще бъдат инвестирани 250 млн. евро, а тя ще създаде над 1000 нови работни места

17:00 | 22.02.17 г. 6
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Въпреки срива на руския пазар германският автомобилен концерн Daimler решава да изгради автомобилен завод в близост до Москва. До 2019 г. в индустриалния парк Есипово трябва да се появи нов завод, съобщи базираният в Щутгарт автомобилен производител.

В завода ще бъдат произвеждани ванове и модели от Mercedes E-Class. За тази цел Daimler ще инвестира около 250 млн. евро и ще създаде повече от 1000 нови работни места. Производственият капацитет на завода ще възлезе на повече от 20 хил. превозни средства годишно, заяви руското правителство, цитирано от DPA.

„С наличието на местно производство ние се доближаваме до нашите клиенти в Русия и същевременно укрепваме глобалната конкурентоспособност на Mercedes-Benz Cars“, пояснява мениджърът по производството Маркус Шефер. Русия все още е сред пазарите с голям обем продажби за Mercedes-Benz в Европа. През 2016 г. за четвърта поредна година Mercedes стана най-продаваната премиум марка сред производителите на автомобили. 

Въпреки това продажбите на Mercedes в Русия отчитат спад през миналата година, както и впрочем целият пазар. Руският автомобилен пазар се свива от четири години насам, като през 2016 г. понижението възлиза на 11%.

Ниските цени на петрола и наложените от Запада санкции срещу Русия заради намесата ѝ в конфликта в Украйна вкараха руската икономика в криза. Но сега има признаци на икономическо възстановяване благодарение на растящите цени на петрола и държавната политика за предоставяне на заеми, заяви наскоро търговското сдружение AEB (Association of European Businesses). Затова организацията очаква увеличение на продажбите на автомобили с четири процента през тази година до 1,48 милиона превозни средства.

Решението на Daimler за инвестиции доказва доверието на автомобилната компания към руския пазар, пояснява от своя страна Александър Морозов, заместник-министър на промишлеността и търговията на Руската федерация. По думите на губернатора на Москва Андрей Воробьов сега регионът се надява да спечели и други чуждестранни компании.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:32 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

6
rate up comment 10 rate down comment 4
Ivel
преди 7 години
Даймлер са едни от последните, които се престрашиха да инвестират в Русия, пред тях са BMW, Toyota, VW, Ford, Nissan-Renault, всякъви там корейци не ги броя. Общо взето всички са там и то отдавана, сега идва и Мерседес, закъсняли са даже, изпускат пазаред дял. Руссия е високоплатежноспособен пазар с добра перспектива за много години напред, независимо от глупавите санкции, които се заобикалят в "двух шагах" Само прецакаха поляците и унгарците с тях, няма къде да си продават зарзавата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 11
Стоян Петров
преди 7 години
НАТО беше забранило на руснаците да карат мерцедеси, пък сега всеки руснак на кола на Даймлер! Ами да чухте че от вчера Автоваз съкращава 740 работници. Не, но за 1000 евентуално в бъдеще неопределено чухте. PS Сталин пита Берия "Можем ли да произведем Мерцедес?" Берия отговаря " Да, ако е един!".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 5
power grid
преди 7 години
Meрцедес явно са *** и не знаят че Русия е фалирала.Ха ха ха соросоидната *** кръв пика
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 5
power grid
преди 7 години
Meрцедес явно са *** и не знаят че Русия е фалирала.Ха ха ха соросоидната *** кръв пика
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 3
majnata
преди 7 години
Бизнесът отдавна пика върху санкциите...те са за пропагандна употреба от такива като безмитния...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 2
0pk
преди 7 години
Абе тия що пкаят на санкциите? Я веднага да се прогонят от ЕС щом ще инвестират във вражеската икономика!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още