IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Daimler ще съкрати хиляди работни места в цял свят

Съкращенията ще бъдат извършени до края на 2022 г.

22:07 | 29.11.19 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Източник: Ройтерс</em></p>

Източник: Ройтерс

Германският автомобилен концерн Daimler планира да съкрати над 10 000 работни места, за да се върне към печалба, засегната от скъпите инвестициите в електрически и самоуправляващите се превозни средства. Компанията следва примера на конкурентите си BMW и Audi, които също предприеха стъпки към икономия на разходите, съобщава Bloomberg.

Съкращенията, които се равняват най-малко на 3,3% от общия брой на служителите на компанията, ще бъдат извършени до края на 2022 г. като част от усилията й за намаляване на разходите за персонал с 1,4 млрд. евро (1,5 млрд. долара), съобщи производителят на автомобилите Mercedes-Benz в комюнике. Компанията планира да разшири програмите за ранно пенсиониране, за да намали административните си служители в Германия.

Общият брой на работните места, които ще бъдат намалени в световен мащаб, е в долната част на диапазона и включва освобождаване на 10% от хората на ръководни позиции, каза ръководителят на HR отдела на Daimler Вилфрид Порт. Колективният трудов договор, който изключва принудителните съкращения до 2029 г., остава в сила.

Един от водещите световни производители на луксозни и пътнически автомобили даде индикации за съкращенията в началото на този месец, когато новият изпълнителен директор Ола Калиниус предупреди, че възвръщаемостта може да остане потисната през следващите две години. Целта за 2020 г. от поне 4% оперативна възвръщаемост от продажбите на автомобили на Mercedes разочарова инвеститорите, тъй като тези стойности са наполовина на това, което френската партньорска група PSA Group генерира през първите шест месеца на тази година.

„Ще направим мерките възможно най-социално отговорни“, казва Порт в изявление.

Акциите на автомобилния производител поевтиняха с 1,23% до 51,32 евро към 17:46 ч. българско време. Ценните книжа на компанията отбелязаха ръст от 12% тази година, което й дава пазарна оценка от 55 млрд. евро.

Автомобилните производители разкриха планове за рекордни инвестиции в разработването на нова технология, която да отговаря на по-строгите регулации за вредните емисии от парникови газове, засягащи ключовите пазари. В същото време глобалното търсене на нови превозни средства намалява след десетилетие на почти непрекъснат растеж, подхранван от Китай.

Както Audi, така и BMW разкриха през тази седмица планове за съкращения след разговори със синдикати. Audi планира да съкрати до 9 500 работни места в Германия или приблизително 15% от работната си сила, за да увеличи приходите с 6 млрд.евро. BMW предвижда по-ниски бонусни плащания за служители в Германия.

Daimler ще предложи да се намали седмичното работно време.Условията на действащия колективен трудов договор, включително планираното повишаване на заплащането през следващата година, остават незасегнати от съкращенията, посочва работният съвет на автомобилния производител в отделно изявление.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още