IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Daimler става песимист за печалбата си за 2018 г. заради новите мита

Mercedes-Benz имаше рекордни продажби през първото тримесечие на годината

12:58 | 21.06.18 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Германският автомобилен производител Daimler съобщи, че очаква по-ниски приходи тази година заради разрастващия се търговски спор между САЩ и Китай, съобщава ВВС.

Компанията прогнозира по-ниски от очакванията продажби на Mercedes-Benz заради данъка върху вноса на американски коли в Китай.

САЩ планират да наложат мита на китайски вносни стоки на стойност най-малко 50 млрд. долара в отговор на предполагаема кражба на интелектуална собственост от Китай.

Азиатската страна съобщи, че като ответна мярка ще наложи мита на американски стоки за милиарди долари, включително автомобили, от 6 юли.

Администрацията на Тръмп заплаши да наложи допълнителни мита на китайски стоки на стойност 400 млрд. долара, ако Китай продължа да предприема ответни действия.

Mercedes-Benz имаше рекордни продажби през първите три месеца на тази година, стимулирани от Китай, където продажбите нараснаха със 17%.

Но Daimler, която е собственик на Mercedes-Benz, съобщи, че очаква печалбата от продажби на автомобили да е „малко под нивото от предходната година“.

„От днешна гледна точка решителният фактор при колите Mercedes-Benz е, че по-ниските от очакванията продажби на джипове и по-високите от очакванията разходи, които не са изцяло прехвърлени на клиентите, трябва да бъдат поети заради повишените вносни мита за американски коли на китайския пазар“, съобщи компанията.

„Тези последици не могат да бъдат напълно компенсирани с преместването на автомобилите на други пазари“, допълва тя.

По-рано този месец Daimler беше принудена да изтегли коли в Германия, след като беше установено, че са снабдени с незаконен софтуер, който прикрива дизелови емисии.

Компанията съобщи, че изтеглянето на дизеловите автомобили и намаляващото търсене в Латинска Америка също се отразяват на цялостната ѝ печалба.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:32 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още