IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Daimler свива драстично заплатите заради слабото търсене

Най-сериозно ще бъдат засегнати представителите на ръководния състав на концерна, заяви изпълнителният директор Ола Калениус

12:01 | 02.07.20 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Главният изпълнителен директор на групата Daimler AG Ола Калениус заяви, че производителят на автомобилите Mercedes-Benz ще предприеме болезнени съкращения на заплатите, за да преодолее икономическия спад, предизвикан от разпространението на пандемията от коронавирус.

Кризата ще принуди Daimler да извърши по-значително преструктуриране, отколкото първоначално бе планирано преди свиването на търсенето, посочи Калениус в сряда (1 юли) по време на уебкаст с домакин IG Metall, най-големият профсъюз в Германия, съобщава Bloomberg. 

"Значително по-суровата реалност" за индустрията на фона на пандемията ще наложи "драстични" съкращения на заплатите, като в това отношение ръководният състав на Daimler ще бъде много по-сериозно засегнат в сравнение с обикновените работници, посочи още Калениус. Корекциите са необходими, за да се защити финансовото състояние на Daimler и да се защитят инвестициите в бъдещи технологии, изтъкна още изпълнителният директор.

Пандемията принуди концерните да затворят своите фабрики по целия свят, изостряйки проблемите на Daimler по отношение на дълбокото преструктуриране, обявено миналата година. Калениус посочи през април, че планираните мерки може да не са достатъчни в светлината на драматичното свиване на пазара. Компанията и нейните германски конкуренти Volkswagen AG и BMW AG очакват да отчетат загуба през второто тримесечие.

Въпреки че перспективите на германската автомобилна индустрия бавно започват да се подобряват, тъй като търсенето се възстановява на редица пазари, включително в Китай и Франция, компаниите все още оценяват настоящата ситуация като "много песимистична", посочват от института Ifo. Показателят за заетостта на групата падна с четири пункта до минус 54,4 пункта през юни.

Планът за преструктуриране на Daimler, публикуван през ноември, цели да съкрати работната сила на групата с повече от 10 000 души, за да намали с 1,4 млрд. евро разходите за персонал до 2022 г. Други 10 000 работни места могат да бъдат изтрити до 2025 г., съобщи Automobilwoche още миналия месец, позовавайки се на анонимни източници от Daimler.

Акциите на Daimler поскъпват с 3,28% към 11 ч българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 1
khao
преди 3 години
който се навие ... ще бъде преееан! щото след няколко месеца пак ще бъде съкратен, но тоя път с по ниско обезщетение, HP направиха така ... такова некоректно поведение е масово там.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
Императорът
преди 3 години
Чичото с кичарестите мустаки беше по-як.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още