IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Daimler Truck остава оптимист за 2022 г. въпреки войната в Украйна и COVID-19

Концернът прогнозира ръст на приходите от поне 14% и повишена възвращаемост в диапазона 7-9% за тази година

11:53 | 24.03.22 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Alex Kraus/Bloomberg</em></p>

Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Германският производител на тежкотоварни превозни средства Daimler Truck очаква слабо въздействие върху бизнеса си през 2022 г. от пандемията от COVID-19, както и от руската инвазия в Украйна, съобщава Ройтерс. Концернът прогнозира ръст на приходите от поне 14% и повишена възвращаемост в диапазона 7-9% за тази година. 

Концернът, който през декември 2021 г. се отдели от основната група Mercedes-Benz AG, бившата Daimler AG, заяви, че недостигът на полупроводници и другите проблеми в глобалната верига на доставка, преобладаващи през втората половина на 2021 г., ще натежат върху финансовите резултати през първата половина на годината.

Но инвазията на Русия в Украйна и пандемията от коронавирус няма да имат значителен ефект върху доставките на компанията или върху търсенето на пазара, добавя Daimler, чиято прогноза се различава значително от тази на други автопроизводители, които вече понижават перспективите за продажбите и печалбата.

Акциите на компанията поскъпнаха с 5% в първия час от редовната търговия на борсата във Франкфурт.

Daimler Truck замрази дейността си в Русия на 28 февруари, включително сътрудничеството си с руския производител на камиони „Камаз“, в който Mercedes-Benz AG притежава 15-процентен дял.

daimler daimler

Класация на производителите на камиони по пазарен дял в САЩ за декември 2021 г. Източник: Statista

Daimler Truck отчете възвръщаемост от 6,1% през 2021 г., възстановявайки се от загубата през 2020 г., въпреки че резултатът попада в долния край на перспективите отчасти поради високите цени на суровините и други ограничения при доставките.

Сервизната акция, с която компанията се сблъска в Северна Америка, където Daimler Truck може да се похвали с пазарен дял от над 37%, натежа върху финансовите резултати през четвъртото тримесечие, посочват от компанията.

Възвръщаемостта на концерна остава най-висока в Северна Америка - 9,2%. Регионът е следван от Азия - 7,2%, и Европа - 4,8%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още