IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Daimler Truck ще започне производство на електрически камион през тази година

Звеното на германския концерн Daimler за тежкотоварни превозни средства ще се фокусира върху подобряването на рентабилността

14:43 | 25.02.21 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Звеното за тежкотоварни превозни средства на германската компания Daimler AG ще се фокусира върху възстановяването на печалбата през тази година и ще започне производството на голям електрически влекач, докато се подготвя да се отдели от марката за луксозни превозни средства Mercedes-Benz след повече от век съвместен бизнес, съобщава Bloomberg. 

Разделянето на операциите цели да подобри пазарната капитализация на отделните звена, добавяйки допълнителна гъвкавост и повишавайки тяхната рентабилност на фона на глобалния ангажимент на индустрията към въглероден неутралитет, посочват от Daimler Truck.

„Нашата планирана независимост ще ни помогне да постигнем още по-бърз напредък в бъдеще“, споделя Мартин Даум, член на управителния съвет на Daimler, отговорен за бизнеса с камиони. Звеното планира да започне серийно производство на своя електрически камион eActros още тази година, след което ще се фокусира и върху производството на eEconic през 2022 г.

Daimler Truck е най-големият производител на камиони в света, като генерира голяма част от приходите си от своето звено Freightliner, опериращо в Северна Америка. Компанията произвежда и тежкотоварни превозни средства с марка Mercedes в Европа и Южна Америка, както и камиони Fuso в Азия.

Според анализатори от Deutsche Bank AG пазарната оценка на Daimler Truck може да достигне 29 млрд. евро (35 млрд. долара), въпреки че ще трябва значително да подобри своята рентабилност.

През 2020 г. звеното реализира 2% марж на печалбата, след като глобалните му продажби се понижиха с една трета до 378 500 броя. Сега Daimler Truck се стреми към марж между 6 и 7 на сто.

Daimler Truck си сътрудничи с Volvo по отношение на горивните клетки, с Waymo LLC във връзка с технологиите за автономни превозни средства и с Cummins Inc. за изграждането на двигатели.

Daimler дълго време се застъпва за идеята да държи под един покрив звеното за камиони и марката Mercedes, докато инвеститорите притискат компанията да отдели бизнеса с тежкотоварни превозни средства. Нарастващото технологично разцепление между леките коли и индустрията за търговски превозни средства принуждава ръководството на концерна да преосмисли това разбиране.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:29 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
grainis
преди 3 години
Да караш Електро-ТИР като влачиш 5-тонна Батерия, може да се сравни по безумие единствено с това да караш Водороден ТИР със същия тонаж Водородна Горивна Клетка ( фирма Никола Мотърс ).Съществува едно изключително проста, лека и евтина технология за задвижване на ТИР и всякаква друга тежка и супер-тежка механизация и машинария - багери, фадроми, трактори, комбайни, екскаватори, кораби, самолети, танкове, кранове ; базирана на мощна, лека, проста и евтина Газова Турбина ( VERICOR - 4000 к.с., L=1m, H=0.9m, W=0.5m, 190 kg), с окачване на една единствена движеща се част - Ротора, на два безфрикционни магнитни лагера, задвижвана икономично, със 100% С-Неутрално, Супер-Евтино ( под 0,50лв./л ) Гориво - Водно-Емулгирано Растително Масло ( обикновено студено-пресовано Олио, а не Биодизел ), произвеждано от бързорастящи Маслодайни Растения, отглеждани върху рото-рафтове в Хипер-интензивна Вертикална Аеропонна Ферма , с 1000 пъти по-големи добиви от Декар в сравнение с традиционната Агро-Технология. https://biodizel.alle.bghttps://nula-energia.alle.bgТурбината може да задвижва колелата на ТИР-а А) Директно, чрез Механична Трансмисия, Б) чрез Пневмо-Привод, В) чрез Комбинация от предишните две и Г ) чрез Електромотори, закранвани от Ел.Генератор, задвижван от Турбината.ТИР-а може да служи и като малка Електро и Топлоцентрала за временно аварийно захранване на стационарни обекти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още