IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Daimler търси купувач на част от шоурумите на Mercedes в Европа

Концернът продава около 25 шоурума и сервизни пунктове във Великобритания, Испания и Белгия, като сделката може да достигне 1 млрд. евро

16:23 | 07.06.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Германският автомобилен производител Daimler AG планира значително да намали броя на своите шоуруми и сервизни центрове в Европа в сделка, която може да достигне до 1 милиард евро, съобщава Handelsblatt, позовавайки се на индустриални източници, запознати с темата.

Концернът ще продаде около 25 шоурума и сервизни пунктове във Великобритания, Испания и Белгия с около 2800 служители. 

Този ход е част от плана на главния изпълнителен директор на Daimler Ола Калениус за увеличаване на паричните резерви и намаляване на постоянните разходи, посочва германското печатно издание.

Говорител на Daimler заяви, че компанията проучва възможната продажба на търговски обекти на тези пазари, но подчерта, че всяка сделка ще трябва да включва решение относно сигурността на работните места на засегнатите служители.

"При потенциални разговори със заинтересовани купувачи се поставя висок приоритет на дългосрочния им икономически успех и продължаването на операциите на Mercedes-Benz", изтъква говорителят по имейл.

Според него в момента не се разглежда продажбата на други подобни обекти на Daimler в Европа.

В края на април концернът постави 18 500 служители на Mercedes-Benz на непълно работно време в Германия заради недостига на полупроводници, като мерките засегнаха предимно заводите на Daimler на родния пазар.

Малко след това компанията повиши целта си за възвръщаемостта на Mercedes-Ben, позовавайки се на бързото възстановяване на китайския автомобилен пазар. Най-големият производител на луксозни автомобили в света заяви, че оперативната възвръщаемост на звеното може да достигне 10-12% през тази година. Това е повече от предишната цел за възвръщаемост в диапазона 8-10%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още