IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Daimler залага на лазерните сензори в развитието на своите автономни камиони

Звеното за камиони на германския концерн планира да придобие миноритарен дял в стартъпа Luminar, който разработва сензори, работещи с лайдар технологията

17:38 | 30.10.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Krisztian Bocsi/Bloomberg</em></p>

Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Звеното на автомобилния концерн Daimler AG за камиони ще инвестира в стартъп компания за производство на лазерни сензори, като с това германската компания цели да подкрепи развитието на своите автономни камиони в САЩ само по-малко от седмица, откакто сключи сделка за използване на автономната технология на контролираната от Alphabet Inc Waymo, съобщава Automotive News Europe. 

От Daimler Truck заявиха в петък, че звеното ще придобие миноритарен дял в Luminar Technologies Inc., разработчик на лайдар (акроним от Light Identification Detection And Ranging – LIDAR) технология, който планира да стане публична компания чрез обратно сливане.

Най-големият производител на търговски превозни средства в света се присъединява към други инвеститори, включително технологичния милиардер Питър Тийл и Volvo Car във финансирането преди публичния дебюта на стартъпа.

Новината е предхождана от решението на Daimler отпреди няколко дни да сключи споразумение за технологията на Waymo за автономен транспорт, която ще бъде внедрена в камионите Freightliner Cascadia, които ще се продават на американския пазар.

Daimler планира да използва технологията на Luminar за лазерни сензори, които позволяват на превозното средство да „вижда“ заобикалящата го среда, за да разработи автоматизирани тежкотоварни камиони.

За тази цел Daimler работи съвместно с базираната във Вирджиния Torc Robotics, която разработва автономна технология. Двете компания планират в рамките на десетилетие да реализират система, която да се продава на клиенти, които работят с тежкотоварни превозни средства, посочва изпълнителният директор на Torc Майкъл Флеминг. След това германският концерн ще предложи на клиентите Cascadia, който ще разполага със собствена автономна система или с такава, произведена от Waymo.

Daimler се отказа от развитие в сферата на роботизираните таксита и мобилността. Bloomberg съобщи миналия месец, че компанията обмисля да продаде своето съвместно предприятие с BMW на Uber Technologies Inc. Главният изпълнителен директор Ола Калениус се фокусира повече върху рентабилността, за да защити инвестициите в бъдещи технологии, което изисква широки усилия за намаляване на разходите в целия концерн.

Технологичните и автомобилните компании гледат на товарни превози на дълги разстояния като на по-доходоносен начин за комерсиализиране на софтуера за самоуправление.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:58 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още