IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дефицитът на чипове може да изтрие до 220 хил. коли от производството на Stellantis

Подобен развой ще отбележи пети пореден спад на производствените операции на марките от групата в Италия, изтъква работническа организация

17:09 | 04.07.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Глобалният срив на доставките на полупроводници може да коства на Stellantis до 220 хил. превозни средства загубено производство в Италия само през тази година, предупреждава синдикатът FIM CISL, цитиран от Ройтерс. От работническата организация добавят, че това ще отбележи пета поредна година на спад на автомобилното производство в страната.

FIM CISL заяви в своя периодичен доклад за производството на групата в Италия, че Stellantis е произвела 351 890 автомобила през първата половина на тази година, което е с около 14% по-малко в сравнение със същия период на миналата година. Синдикатът добавя, че производството във фабриките Melfi и Sevel е най-силно засегнато. 

Позовавайки се на статистически данни и прогнози за производството през първото полугодие и за цялата година, синдикатът изчислява, че Stellantis може да загуби между 200 хил. и 220 хил. превозни средства през 2022 г., изтъква Фердинандо Улиано, председател на FIM CISL.

„Сякаш един от големите заводи на групата е спрял да работи за една година“, изтъква той, добавяйки, че ситуацията с доставките на чипове няма да се подобри тази година и ще продължи да засяга производството през 2023 г.

Улиано казва, че редица фактори, включително войната в Украйна и прекъсването на доставките на руски газ за Европа, само ще влошат ситуацията с доставките на части за автомобилната индустрия.

Говорител на Stellantis отказа да коментира данните и прогнозите, предоставени от FIM CISL, но повтори, че автомобилният производител взима решения относно управлението на операциите си всеки ден, завод по завод, от началото на пандемията от коронавирус.

Миналата седмица Stellantis предупреди, че автомобилната индустрия е обречена, освен ако електромобилите не станат по-евтини.

Концернът се стреми да намали разходите за производство на електрически превозни средства с 40% до 2030 г., според главния производствен директор Арно Дебьоф.

Производителят на Fiat, Peugeot и Jeep планира да произвежда някои от необходимите части на превозните средства в свои съоръжения, като същевременно притиска своите доставчици да намалят цените на компонентите.

Ако електромобилите не поевтинеят, „пазарът ще се срине“, предупреди Дебьоф по време на посещение на фабриката на компанията в Тремери, Франция. "Това е голямо предизвикателство", допълва директорът.

Stellantis планира да пусне в продажба повече от 75 напълно електрически модела до края на това десетилетие и да трансформира поне някои от своите френски фабрики, за да произвеждат електромобили. Въпреки че компанията влага милиарди евро за внедряването на електрически коли, тя се ангажира да поддържа силна възвръщаемост, разчитайки на допълнителни приходи от софтуер и услуги, както и от някои първокласни превозни средства.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още