IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дефицитът на чипове помрачи отчета и на собственика на Jaguar Land Rover

Tata Motors записа загуба от 15,2 млрд. рупии, докато дефицитът за JLR достига 9 млн. паунда

14:55 | 31.01.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Индийската група Tata Motors Ltd., собственик на британския автомобилен концерн Jaguar Land Rover (JLR), отчете загуба за последното тримесечие на 2021 г., тъй като глобалният недостиг на полупроводници продължава да помрачава производството, съобщава Bloomberg.

Компанията записа загуба в размер на 15,2 млрд. рупии (204 млн. долара) за тримесечието, приключило на 31 декември, в сравнение с печалбата от 29,1 млрд. рупии, отчетена за същия период на 2020 г.

Загубата за JLR достига 9 млн. паунда в сравнение с печалбата от 439 млн. паунда преди година. 

Недостигът на полупроводници вероятно ще се задържи през 2022 г. и постепенно ще отшуми с увеличаването на капацитета в рамките на веригите на доставка, изтъква Tata Motors.

Дефицитът на чипове удари автомобилното производство в края на 2020 г., след като преди това компаниите преустановиха временно своите операции на фона на първата вълна на коронавируса. Впоследствие те се възстановиха по-бързо от очакваното, но доставчиците на полупроводници вече бяха преразпределили своите продукти за индустрията на потребителската електроника.

Очаква се недостигът на чипове да заличи общо 210 млрд. долара от приходите от глобалните продажби за миналата година, което се равнява на 7,7 млн. превозни средства, според консултантската фирма AlixPartners. В допълнение към насрещните ветрове в рамките на веригите на доставка, по-високите цени на суровините и материалите също притискат автомобилния сектор.

JLR очаква да възстанови своята рентабилност през четвъртото тримесечие, като компанията е напът да постигне своята цел за марж на оперативната печалба от 10% до 2026 г.

Успехът на Jaguar е от решаващо значение за Tata Motors, която трябваше да затвори своите фабрики на фона на строгите правителствени мерки срещу коронавируса. До момента броят на заразените с Covid-19 в Индия надхвърля 41 млн. души от началото на пандемията, като близо половин милион са смъртните случаи.

Продажбите на дребно на JLR за третото тримесечие на фискалната година паднаха с 37,6% до 80 126 превозни средства на годишна база, докато продажбите в Китай се свиха с 6,9 на сто спрямо предходното тримесечие.

JLR планира да електрифицира своята продуктова гама и да загърби моделите с двигатели с вътрешно горене в рамките на марката Jaguar до 2025 г. Междувременно, Land Rover очаква да представи своя първи напълно електрически автомобил през 2024 г.

Индийският бизнес с електрически превозни средства на Tata Motors привлече инвеститори като тексаската TPG Inc. Концернът ще инвестира около 2 млрд. долара за пет години в своето звено за електрически коли като сте стреми да увеличи дела на тези автомобили до 20% от общите продажби до 2026 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:31 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още