Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Делът на електромобилите в Германия расте въпреки общия спад на продажбите

Tesla отчита най-голям ръст на продажбите през юли, подкрепен от силното търсене на екологични превозни средства

Делът на електромобилите в Германия расте въпреки общия спад на продажбите

Снимка: Bloomberg L.P.

Възстановяването на германския автомобилен пазар се забавя през юли, след като регистрациите спаднаха с 25 на сто до 236 393 броя, сочат данни на федералния регулатор Kraftfahrt-Bundesamt (КБА).

Продажбите бяха засегнати от липсата на редица модели поради недостига на полупроводници, който предизвика серия от прекъсвания на производството, посочват от Асоциацията на международните производители на моторни превозни средства (VDIK).

Юлският спад се дължи отчасти на високата база от миналата година, когато правителствата в региона отмениха ограничителните мерки за бизнеса, свързани с коронавируса.

Президентът на VDIK Райнхард Цирпел заяви, че членовете на асоциацията се сблъскват с големи закъснения. "Това показва, че пазарът не реализира истинския си потенциал поради продължаващите предизвикателства във веригите на доставки", изтъква Цирпел.

Спадът през изминалия месец прекратява серията от четири поредни месеца на растеж на германския пазар на нови автомобили.

Американският производител на електромобили Tesla отчита най-голям ръст при продажбите през юли, подкрепен от силното търсене на екологични превозни средства. Регистрациите на компанията нарастват със 141% на годишна база.

Opel и Land Rover са сред марките, които увеличават обема на продажбите, като ръстът за германския бранд достига 16%, а този на британската компания възлиза на 2,6 на сто.

Всички останали марки регистрират спадове през изминалия месец.

Пазарният лидер Volkswagen е успял да продаде 49 808 автомобила през юли, което представлява спад спрямо същия месец на 2020 г. от 17%. Втори по обем на продажбите е Mercedes с 21 456 автомобила, следван от BMW с 20 437 автомобила. Четвърти е Audi със 17 533 продадени превозни средства.

За първото полугодие продажбите на нови автомобили в Германия нарастват с 6,7% до 1 627 282 броя.

Тук Volkswagen отчита ръст от 15,3% до 326 294 автомобила. Най-голямо увеличение регистрира марката SMART – 202,1% до 13 516 автомобила, следвана от Tesla, където увеличението е със 168,7% до 14 257 превозни средства.

Бум на продажбите на електромобили

Купувачите продължават да се фокусират върху електрическите автомобили, загърбвайки дизелови и бензинови коли.

Регистрациите на дизелови автомобили спадат с 48% при пазарен дял от 19,7 %. Регистрациите на бензинови автомобили се понижават с 40%, а пазарният им дял достига 39 %.

Продажбите на изцяло електрически автомобили се увеличават с 52% при пазарен дял от 10,8%. Регистрациите на плъгин хибриди скочат с 58%, докато пазарният им дял нараства до 12,8%.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Елена Кирилова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Пълна газ към дигитална трансформация