IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Didi е била на косъм от съдбата на Ant Group – спиране на IPO-то

Китайският надзорен орган по киберсигурност е предложил, но не категорично забранил отлагане на листването

10:41 | 06.07.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: EPA/ALEX PLAVEVSKI</em></p>

Снимка: EPA/ALEX PLAVEVSKI

Седмици преди Didi Global Inc. да стане публична компания в САЩ, китайският надзорен орган по киберсигурност е предложил китайският гигант да отложи първичното си публично предлагане и го е призовал да извърши задълбочена самопроверка на своята мрежова сигурност, твърди Wall Street Journal, позовавайки се на запознати източници. 

За Didi чакането би било проблематично. При липсата на категорична заповед за спиране на IPO-то компанията е продължила с плана си.

Изправена пред натиска на инвеститорите да направи листване, след като набра милиарди долари от известни рискови капиталисти, компанията завърши своето предварително изложение „роудшоу“ за броени дни през юни - много по-кратко от типичните инвестиционни представяния, правени от китайски фирми. Листването на Нюйоркската фондова борса събра около 4,4 милиарда долара, което го прави най-голямата продажба на акции за китайска компания след IPO-то на Alibaba Group Holding Ltd. през 2014 г. 

В Пекин служители, особено тези от администрацията на киберпространството на Китай, остават предпазливи по отношение на данните на компанията, които потенциално може да попаднат в чужди ръце в резултат на по-голямо публично оповестяване, свързано с листването в САЩ, казват източниците на WSJ.

Американските депозитарни акции на Didi започнаха търговия в Ню Йорк в сряда, само ден преди управляващата комунистическа партия да отпразнува стогодишнината си.

Администрацията на киберпространството изчака ден след голямото политическо събитие, за да нанесе един-два удара на компанията. В петък тя започна свой собствен преглед на киберсигурността в Didi и блокира приложението на компанията от възможността за приемане на нови потребители, а в неделя тя нареди на магазините за мобилни приложения да изтеглят Didi от сайтовете си.

Внезапните регулаторни действия, които изненадаха инвеститорите няколко дни след IPO-то на компанията, предполагат, че защитата на националната сигурност всъщност е по-важна за Китай от амбициите му китайските корпорации да станат глобални. Пекин едва ли ще отстъпи, дори ако неговите регулаторни действия рискуват способността на китайските фирми да ухажват международни инвеститори.

Според хора, запознати с дискусиите, компанията е получавала смесени сигнали от различни агенции. Някои финансови регулатори публично са изразили подкрепа за чуждестранните листвания на компаниите, като същевременно са подчертали необходимостта от защита на чувствителни данни и мрежи.  

Не е известно дали Didi е осъществила свой собствен преглед. В крайна сметка компанията реши да продължи с IPO-то, тъй като се сблъсква с нарастващ инвеститорски натиск за голямо изплащане на първоначалните вложения, твърди човек, близък до компанията.

Администрацията за киберпространството не е отговорила на писмени въпроси на WSJ. Didi пояснява, че не коментира спекулации и не е знаела преди IPO-то за решенията на регулатора да постави компанията под преглед на киберсигурността и да забрани нови изтегляния на нейното приложение за споделени пътувания.

В основата на опасенията на Пекин е суверенитетът на данните. От края на миналата година президентът Си Дзинпин направи засиления контрол върху технологичния сектор и огромните му активи от цифрови данни ключова област на регулиране. Китай се намеси, за да блокира планираното листване на гигантския филиал на Alibaba за финансови технологии, Ant Group Co., само дни преди планирания му дебют през ноември. Скоро след това различни пазарни и финансови регулатори започнаха кампания за овладяване на технологичните гиганти в страната, включително Alibaba, конгломерата Tencent Holdings и фирмата за онлайн търсене Baidu Inc.

Зад опасенията за сигурността прозира и нарастващата геополитическа конкуренция между САЩ и Китай. Американските законодатели поискаха по-строги одиторски изисквания, които според тях са необходими за повишаване на прозрачността на китайските компании, листнати в САЩ - призиви, които се засилиха, след като китайската Luckin Coffee Inc. обяви миналата година, че голяма част от продажбите ѝ са фалшифицирани, изпращайки своите търгувани на Nasdaq акциите със 75% надолу за броени дни.

Съветът за надзор на счетоводствата на публичните компании е идентифицирал над 200 чуждестранни компании, листнати в САЩ - повечето от тях са базирани в Китай, чиято одиторска дейност американският орган не може да проверява.

През миналия месец сенаторът Марко Рубио (републиканец от Флорида) призова Комисията за ценни книжа и борси да блокира листвнаето на Didi, освен ако компанията не приеме същите стандарти за надзор на одита като другите фирми, листнати в САЩ. 

Центърът за преглед на киберсигурността на регулатора се фокусира върху това къде Didi е закупила продуктите и услугите, използвани за нейната мрежа, и какви рискове за сигурността могат да представлява предоставянето на такива доставки. Анализаторите казват, че процесът на преглед може да продължи месеци и да включва десетки правителствени агенции, включително китайското министерство на обществената сигурност и най-голямата агенция за икономическо планиране.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:42 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още