IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Didi приключи бурния си период на борсата в Ню Йорк

Неуспешният дебют на фирмата за споделени пътувания я превърна в най-прочутия пример за репресиите срещу технологичните концерни в Китай

09:44 | 13.06.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>&nbsp;Снимка: Paul Yeung/Bloomberg</em></p>

 Снимка: Paul Yeung/Bloomberg

Неравното пътуване на китайската компания за споделени пътувания Didi Global Inc. на капиталовия пазар в САЩ приключи - след 11 месеца.

Според запознати тя е отбелязала последния си ден като компания, търгувана на Нюйоркската фондова борса в петък, след като неуспешният ѝ дебют я превърна в пример за репресиите в Китай в областта на технологиите.

Базираната в Пекин компания набра около 4,4 млрд. долара през юни 2021 г. в една от най-големите продажби на акции на китайска компания след първичното публично предлагане на Alibaba Group Holding Ltd. през 2014 г. Но дни след като акциите ѝ започнаха да се търгуват на Нюйоркската фондова борса, китайските регулатори започнаха проверка на инфраструктурата за данни на Didi, наредиха ѝ да спре да регистрира нови потребители и принудиха някои от популярните ѝ приложения да бъдат свалени.

При затварянето на борсата в петък американските депозитарни разписки на Didi са с 84% под цената им от 14 долара при първичното публично предлагане, до 2,29 долара за разписка. Това дава на Didi пазарна стойност от около 11,5 млрд. долара по данни на FactSet, което е загуба от близо 57 млрд. долара в сравнение с оценката ѝ в края на първия ден на търговия.

Didi не е коментирала темата пред The Wall Street Journal.

През декември Didi заяви, че планира да изтегли акциите си от борсата в САЩ и да се листне на борсата в Хонконг. По-късно същия месец китайският регулатор на ценните книжа очерта проект на рамка за местни компании, които искат да продават акции в чужбина. Той все още не е финализирал тези правила.

Didi не можа да пристъпи към листването в Хонконг, както беше планирано. През април компанията заяви, че първо трябва да се отпише от борсата в САЩ като условие за приключване на правителственото разследване и че няма да се опитва да пусне акциите си на друго място, докато не приключи отписването от борсата в САЩ.

Решението за излизането от борсата доведе до още по-големи затруднения за акционерите, тъй като ако Didi беше листвана в Хонконг, инвеститорите щяха да имат възможност да конвертират своите американски депозитарни разписки в търгувани в Хонконг акции, вместо да държат неликвидни ценни книжа.

Миналия месец акционерите на Didi одобриха плана за изваждане от борсата. Компанията заяви, че очаква делистването да влезе в сила 10 дни след като официално уведоми Комисията по ценните книжа и фондовите борси, което направи с подаване на документи на 2 юни. По-рано Nikkei Asia съобщи, че 10 юни ще бъде последният ден на компанията като дружество, търгувано на Нюйоркската фондова борса.

Didi и други китайски технологични гиганти се сблъскват с широко разпространени регулаторни мерки, тъй като Пекин се опитва да затегне контрола си върху тези компании и техните масиви от данни.

Седмици преди IPO-то на Didi китайският орган за киберсигурност е предложил на компанията да отложи сделката и я е призовал да провери сигурността на мрежата си, съобщи The Wall Street Journal.

Тази седмица вестникът съобщи, че Китай приключва проучването на киберсигурността на Didi и се готви да отмени забраната за добавяне на нови потребители. Икономическите перспективи пред Китай се влошават и този ход би бил поредният знак, че Пекин се опитва да подкрепи дейността на затруднените си технологични компании.

Делистването не означава непременно, че инвеститорите ще останат с акции, които не могат да продадат: Didi заяви, че акциите ѝ все още ще могат да се търгуват на по-слабо регулирания и по-малко ликвиден извънборсов пазар.

Според OTC Markets Group депозитарните разписки на Didi ще започнат да се търгуват на извънборсов пазар от понеделник. Ако компанията отпише ценните си книжа в САЩ, търговията ще се премести на друг пазар без публични котировки на цените.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:46 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още