IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Didi се готви да придобие дял в китайски производител на електромобили

Евентуална сделка със Sinomach Automobile ще помогне на компанията да реализира своя проект с кодово име „Да Винчи“

15:56 | 08.06.22 г.
<p>
	Приложението на китайската компания, показано в Шанхай.&nbsp;<em>Снимка: Qilai Shen/Bloomberg</em></p>

Приложението на китайската компания, показано в Шанхай. Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Китайската компания за споделено пътуване Didi Chuxing Technology Co. преговаря с държавната фирма Sinomach Automobile за закупуване на една трета от нейното звено за производство на електрически превозни средства, съобщава Ройтерс, цитирайки източници, запознати с темата. С това Didi сигнализира, че е оставила зад гърба си проблемите с китайските регулатори, фокусирайки се отново върху растежа. 

Сделката, ако бъде осъществена, би представлявала стратегическа промяна за Didi относно най-големия пазар на електромобили в света и ще подчертае регулаторното облекчение за компанията.

Проверката от Пекин принуди Didi да търси сваляне от борсата от Ню Йорк и овладяване на бизнеса си, но има признаци на размразяване на ситуацията. Wall Street Journal съобщи в понеделник, че регулаторите са готови да приключат разследванията си срещу компанията.

В края на май Didi получи одобрението на акционерите за отписване от Нюйоркската фондова борса, слагайки край на 11-месечното изпитание, което изтри около 70 млрд. долара от пазарната ѝ капитализация и превърна фирмата в символ на китайския натиск върху технологичната индустрия.

Didi в момента се контролира от управленски екип от съоснователя Чън Уей и президента Жан Лу, които заедно имат обща сила на глас от 58% след IPO-то. SoftBank и Uber Technologies са най-големите миноритарни собственици на Didi.

Китайската компания за споделено пътуване, която преди бе хвалена заради победата си над Uber в Китай, сега се превърна в тест за по-широките усилия на Китай да ограничи властта на интернет гигантите. Администрацията на президента Си Дзинпин, желаеща да промотира визията му за споделяне на богатството или „общия просперитет“, се насочи към интернет сектора, който натрупа огромно богатство, работейки на ръба на закона, създавайки безпрецедентен брой милиардери и обогатявайки местни и чуждестранни инвеститори междувременно.

Сега Didi планира да придобие дялове в малкия автомобилен производител Sinomach Zhijun Automobile от миноритарни акционери и да инжектира свеж капитал във фирмата, споделя пред Ройтерс един от източниците. Придобиването на дял от концерна би струвало на Didi над 1 млрд. юана (150 млн. долара), посочва друг източник.

Преговорите за евентуална трансакция в рамките на Sinomach Zhijun са в напреднал етап. Един от източниците посочва, че двете страни са си дали време за постигане на сделка до края на месеца. Ако това стане, Didi ще се превърне във втория по големина акционер в компанията след Sinomach Automobile.

Компанията майка и свързаните с нея лица притежават общо 67% от Sinomac Zhijun.

Didi работи по проект за производство на автомобили с кодово име „Да Винчи“ и вече разполага с около 2000 души, които работят по него, изтъква трети източник. Компанията иска да изгради партньорство с автопроизводител, който има лиценз за сглобяване на електромобили за Китай.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още