IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дийс се доближава до нов договор, който би го оставил начело на VW до 2025 г.

Тази възможност се откри, след като дългогодишният противник на Дийс Бернд Остерло пое управлението на Traton

11:20 | 09.07.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Надзорният съвет на германската автомобилна група Volkswagen ще обсъди в петък дали да удължи договора на главния изпълнителен директор Херберт Дийс, съобщава Ройтерс, цитирайки източници, запознати с темата.

Срещата на борда се провежда само три дни преди т.нар. Ден на стратегията на най-големия автомобилен производител в Европа, планиран за 13 юли. 

Надзорният съвет ще обсъди възможността за двугодишно удължаване на договора на Дийс до 2025 г. Това може да стане факт, след като дългогодишният противник на Дийс Бернд Остерло, ръководител на работническия съвет, се оттегли от своята позиция, поемайки ръководството на звеното на Volkswagen за производство на камиони Traton.

Дийс, чийто настоящ договор изтича в края на март 2023 г., поиска предсрочното му удължаване в края на миналата година, за да получи по-голяма подкрепа относно своя план за трансформация на концерна, но се натъкна на опозиция от страна на силните работнически групи, включително в лицето на Остерло.

Все още не е взето твърдо решение и няма гаранция, че надзорният съвет ще постигне споразумение относно удължаването на договора на Дийс, посочват източниците.

От Volkswagen за момента отказват да коментират темата.

Удължаването на договора ще предостави на Дийс възможност да изпълни амбицията на концерна да се превърне в най-големия производител на електромобили в света до средата на това десетилетие, измествайки от върха американската компания Tesla Inc.

Дийс, бивш ръководител в BMW, се присъединява към Volkswagen през юли 2015 г., като три години по-късно е назначен за главен изпълнителен директор. Той е върл привърженик на електрическата мобилност и се застъпва за новите технологии, включително и за цифровизацията.

„Във Volkswagen гледаме на електромобилността и цифровизацията като възможност, а другите – като на риск. Ако се занимавате само с горивна технология, тази загриженост е разбираема. Следователно позициите са по-различни от всякога. Но можем да им устоим и изгладим в рамките на асоциацията VDA“, заяви през юни Дийс в интервю за Handelsblatt. „В момента разработваме нашата стратегия 2030. Обещавам ви: достъпът до електрическа мобилност ще бъде лесен и евтин. Мобилността като цяло ще стане по-евтина чрез електрификацията“, добавя Дийс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:48 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още