IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Династията Лауда

Предците на Ники Лауда са известни индустриалци, прочути лекари и съветници на императора

23:30 | 23.05.19 г.
<p>
	Ники Лауда. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Ники Лауда. Снимка: Ройтерс

Смъртта на Ники Лауда дълбоко потресе Австрия и автомобилния състезателен спорт само няколко дни преди класическото състезание за Формула 1 в Монако. В сряда в катедралния храм "Щефансдом" обществеността ще има възможност да се прости с легендарния състезател. По-късно ще бъде отслужен реквием за починалия, за който се очакват над 300 официални гости от Австрия и чужбина. 

Неподражаемият Ники Лауда беше мъж със световна слава, широкоизвестни са неговите спортни успехи, мнозина са пътували на борда на неговите авиокомпании, но вероятно много по-малко знаят, че Андреас Николаус Лауда е от благородническо потекло.

В материал, публикуван в "Курир" журналистът Георг Маркус, специализиран в изследвания на известните австрийски личности, разказва за корените на автомобилния състезател и успешен предприемач, който няколко пъти основава и успешно развива своя авиолиния.

Предците на Ники Лауда са известни индустриалци, прочути лекари и съветници на императора. Прадядо му Ернст Ритер (на български Рицар - бел.ред.) фон Лауда е бил висш служител при император Франц Йосиф, отговорен за регулирането на река Дунав, пост създаден след като всяка година Виена е заливана от катастрофални наводнения. Успешната регулация е била причината императорът да му присъди благородническа титла, пише Маркус.

И двамата синове на Рицар фон Лауда стават известни. Единият син Ернст Лауда като лекар, а другият Ханс Лауда - дядото на Ники - като индустриалец с политически амбиции. Ханс Лауда започва кариерата си като дребен чиновник в "Завод Магнезит" и стига до поста генерален директор през 1937 година. Година по-късно е уволнен от нацистите, след войната се връща на своя пост и се смята за един от бащите на социалното партньорство и икономическото чудо. Като президент на Обединението на индустриалците той е един от най-близките съратници на федералния канцлер Юлиус Рааб. И като президент на Червения кръст организира през 1956 година помощ за хиляди бежанци от Унгария. В дома на Лауда дълги години си спомнят как цялото семейство събира дрехи и пренася пакети.

За Ники Лауда спомените за славния му дядо не са особено сантиментални. В мемоари за фамилията, публикувани от Георг Маркус през 2010 година, Ники разказва: "Той беше член на Надзорния съвет на Първа австрийска банка, от която имах принципно съгласие за първия си спонсорски договор като автомобилен състезател. Щом дядо ми научил това, успя да ми затвори кранчето. Нямах пари и едва 19-годишен взех кредит." Влиянието на могъщия дядо струва навремето на Ники два милиона шилинга.

Три години по-големият брат на дядото Ернст Лауда влиза в историята като "последния рицар на медицината". През 1946 година той става ръководител на Първата медицинска университетска клиника. Пациенти от цял свят пристигат във Виена, за да се лекуват при доктор Лауда. Специална област на известния професор са болестите на черния дроб, далака и чревната област.

"Със сигурност охолният буржоазен начин на живот ми е харесвал в известна степен в детската ми възраст", признава в мемоарната книга на Георг Маркус известният автомобилен състезател. "Особено облечените в ливреи слуги в разкошното жилище на дядо, намиращо се на най-известния виенски булевард Рингщрасе, в имението в Хайнфелд, във вилата в Сен Мориц, но преди всичко обожавах прекрасния "Ягуар", който имах право да карам в парка."

Бащата на Ники Лауда Петер Лауда продължава семейната традиция, става генерален директор на хартиена фабрика, но не може да се мери с харизмата на баща си. В телевизионен филм за семейството братът на Ники си спомня как всяка неделя семейството отива на обяд в ресторанта на най-престижния хотел "Империал" и двете момчета имат право да разговарят на масата само след като получат разрешение от баща си.

Очевидно този строг етикет и разкошен живот не са по вкуса на Ники и 18-годишен той напуска елегантната семейна вила в един от най-скъпите квартали на Виена и се нанася в миниатюрно жилище в Залцбург. "Предпочитах да избера трудния път, отколкото да седя на тлъстия си задник", пише в мемоарите Лауда.

Едва след двете големи трагедии в живота си Лауда прозира каква голяма роля е изиграл произходът му: "След катастрофата ми на Нюрнбургринг и самолетната катастрофа на Lauda Air в Тайланд отново се изправих, за да търся нови шансове. Без възможностите, които семейството ми беше дало, нямаше да успея да се справя."

Дядото Ханс Лауда умира през 1974 година и става свидетел на първите спортни успехи на внука си. Реакцията му е хладна: "Ники трябваше да е на икономическите страници на вестник Presse, а не на спортните страници на вестник Kronen Zeitung .

Легендарният дядо не доживява да види името на Ники Лауда заедно с неговата авиолиния Lauda Air на икономическите страници на пресата. Веднъж майката на Ники възкликнала: "Въпреки че отношенията между Ники и дядо му никога не бяха добри, съм сигурна, че той би се гордял със своя внук."

Срещнах Ники случайно в един ресторант година след като беше излязла книгата ми, разказва пред "Курир" авторът Георг Маркус. "Жена ми се радва на книгата", заяви Ники в типичния за него хлапашки маниер. "Тя ми каза, че без тази книга никога не би научила нещо за фамилната история. Така е, защото аз никога не съм й говорил за семейството си."

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още