IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Директорът на Mitsubishi: Трудно ще управляваме без Карлос Гон

Няма друг човек на планетата, който да може да поеме ролята на президента на алианса, смята Осаму Масуко

15:03 | 20.11.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Автомобилният алианс на Renault, Nissan и Mitsubishi трудно ще може да бъде управляван без наличието на обединяваща фигура като Карлос Гон, заяви изпълнителният директор на Mitsubishi Осаму Масуко, цитиран от Ройтерс.

Гон беше задържан от токийската прокуратура заради подозрения в укриване на данъци, финансови манипулации и злоупотреба с фирмени средства. 

„Не мисля, че съществува друг човек на земята като Гон, който да може да ръководи толкова успешно Renault, Nissan и Mitsubishi”, каза твърдо Масуко пред репортери в Токио.

Според директора на японския концерн основният проблем се състои в това, че една от трите компании остава без ръководна фигура, предизвиквайки сериозни сътресения в стабилността на обединението.

Вече стана ясно, че от Nissan възнамеряват да уволнят Гон след новината за неговия арест, въпреки че именно той успя да спаси японската компания от банкрут.

Според председателя на Борда на директорите на Nissan Хирото Саикава престъпленията на Гон, както и на американския мениджър Грег Кели, са били разкрити благодарение на вътрешно разследване. След скандал около фалшивите емисии на отработени газове Nissan е създала канал през 2017 г., който е позволил на разобличители да съобщават за злоупотреби. Чрез този канал служител е съобщил на одиторите за Гон, а по-късно компанията се е обърнала към прокуратурата, твърди Саикава.

От своя страна Масуко сподели, че се очаква до края на следващата седмица да бъде решено дали Гон ще остане в ръководството на Mitsubishi.

По-рано днес стана ясно, че френското правителство настоява Renault да назначи временно ръководство при отсъствието на Гон.

Френският министър на финансите Брюно льо Мер посочи във вторник, че планира да предложи членовете на Борда на Renault да назначат „временно управление“ възможно най-скоро, тъй като след ареста в понеделник Гон няма възможност да изпълнява задълженията си в компанията.

Бордът на Renault има насрочено заседание за вторник вечер, посочи говорителят на компанията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:45 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още