IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дизайнер на Lamborghini ще прави Tata

Индийците конструират модел от композитни материали, чийто дизайн е възложен на Марсело Гандини

17:46 | 12.12.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Miura SV. Снимка: Lamborghini</p>

Miura SV. Снимка: Lamborghini

Индийската автомобилна компания Tata подготвя напълно нов модел, пише аutoX. Автомобилът ще бъде компактен, с каросерия от композитни материали, а за дизайна му отговаря Марсело Гандини, създател на един от най-впечатляващите коли на планетата.

Tata е популярна с това, че предлага на пазара най-евтината кола в света. Със своя нов модел обаче компанията ще опита да си спечели имидж на производител на добре изглеждащи автомобили. За целта е наела дизайнера Марсело Гандини, който през кариерата си е създал машини като Lamborghini Miura и Countach, Lancia Stratos, Citroën BX, първото поколение BMW 5-Series и много други.

Именно Гандини отговаря за дизайна новия модел на Tata. Автомобилът ще бъде компактен, като ще заложи на каросерия от полимерни композитни материали, които са много по-достъпни от карбона, например. В същото време обаче въпросните материали са с около 25% по-леки от стоманата.

Друга любопитна подробност около бъдещата индийска кола е, че купето й ще бъде съставено от само 25 модула, като ще може лесно да бъде преобразувано в кросовър или кабриолет, пише изданието.

Двигателят за този модел ще бъде 1.0-литров с принудително пълнене и мощност 90 к.с. Този агрегат бе предвиден за европейската версия на Tata Nano, която така и не се появи на пазара.

Очаква се премиерата на новото возило да се състои на автомобилното изложение в Женева през март догодина.

Още новини с автомобилна тематика четете в Automedia.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:39 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още