IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дизелгейт коства поста на още един мениджър на VW

Германският автомобилен концерн ще се раздели с бившия ръководител на развойната дейност в бранда Volkswagen

15:13 | 19.08.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Хайнц-Якоб Нойсер. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Хайнц-Якоб Нойсер. Снимка: архив Ройтерс

В рамките на скандала Дизелгет германският автомобилен концерн Volkswagen ще се раздели с бившия ръководител на развойната дейност в бранда Volkswagen. Според информация на Bild am Sonntag членът на Борда на директорите Хайнц-Якоб Нойсер ще бъде освободен без предизвестие. По информация на DPA от неделя не е ясно дали той вече е получил документи си за освобождаването. Засега автомобилната компания и самият Нойсер не коментират темата. Според вестника Нойсер възнамерява да предприеме юридически стъпки срещу прекратяването на споразумението без предупреждение.

През 2015 г. като директор по развойната дейност и в рамките на набиращия скорост скандал Нойсер получи разрешение за безсрочна отпуска. Той е и част от групата служители на VW, които са обвиняеми в САЩ.

В допълнение към Нойсер Volkswagen също така иска да се раздели  и с другите служители, участващи пряко в скандала с изгорелите газове. Малко след като стана известен скандалът, Volkswagen поиска от служителите си да разкрият причините на систематичната измама. Американският следовател Лари Томпсън обаче разкритикува според  Bild am Sonntag липсващите поне засега лични последствия за персонала.

Прокуратурата в Брауншвайг разследва 39 обвиняеми за случая на софтуерна манипулация на емисиите на азотен диоксид, в други 3 случая става въпрос за манипулиране на пазара. Има общо 49 обвиняеми. В допълнение към твърденията за софтуерна и пазарна манипулация става дума и за грешна информация за CO2 и консумацията на гориво. Освен това казусът касае и служител, който е настоявал за изтриване на данни.

Освен това прокуратурата разследва бившия изпълнителен директор на VW Мартин Винтеркорн, както и новия главен изпълнителен директор Херберт Дийс и шефа на надзорния съвет Ханс Дитер Пьоч за възможна манипулация на пазарите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още