IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дизелгейт надвисна и над Fiat Chrysler

САЩ обвиняват производителя в емитиране на повече от разрешените вредни емисии

18:56 | 12.01.17 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Агенцията за защита на околна среда на САЩ (Environmental Protection Agency, или EPA) ще обвини Fiat Chrysler Automobiles в четвъртък за използването на софтуер, който е позволил емитирането на повече от разрешените дизелови емисии в над 100 хил. американски пикапи и SUV, продавани от 2014 г., съобщава Ройтерс, позовавайки се на двама източници.

ЕРА е заявила на производителя на автомобили, че според нея спомагателния му софтуер за контрол на емисиите позволява на превозните средства да генерират наднормено замърсяване, което нарушава закона. Fiat Chrysler са отказали коментар.

Източник, брифиран с въпроса, е заявил, че Fiat Chrysler не е съгласна с оценката на ЕРА. Производителят на автомобили може да използва допълнително устройство за контрол на емисиите в ограничени случаи, за да защити двигателя от вреди, но трябва да уведоми за това регулаторите.

Вписаните в САЩ акции на Fiat Chrysler и вписаните в Милано книжа поевтиняха с по 14% след новината.

ЕРА ще обяви откритията в конферентен разговор по-късно през деня. Новината идва на фона на засиления контрол от агенцията върху емисиите на производителите, след като Volkswagen призна, че е манипулирал тестове за емисии от 580 хил. дизелови автомобила в САЩ.

От месеци насам ЕРА отказва да сертифицира в САЩ дизеловите превозни средства за продажба през 2017 г. на Fiat Chrysler, но производителят продължава да продава дизеловите модели от 2016 г.

През септември 2015 г. ЕРА обяви, че ще проучи всички дизелови автомобили в САЩ след признанието на Volkswagen.

Като част от разследването около Fiat Chrysler агенцията е проучила всички превозни средства, а компанията е предала значителен брой документи, казват двама запознати източници.

Fiat Chrysler може да се изправи пред глоби от до 44 000 долара на автомобил, ако бъде доказано, че е нарушил правилата за емисиите.

Разследването покрива дизелови пикапи и SUV на Fiat Chrysler, като моделите са от 2014 до 2016 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:24 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още