IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

До 2040 г. Великобритания ще забрани продажбата на дизелови и бензинови коли

Това е поредната европейска държава, която приема, че бъдещето на транспорта са електрическите автомобили

10:46 | 26.07.17 г. 9
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

До 2040 г. Великобритания ще забрани продажбата на автомобили с дизелови и бензинови двигатели, за да се справи със замърсяването на въздуха, съобщи Bloomberg. Това е поредната европейска държава, която приема, че бъдещето на транспорта са електрическите автомобили.

Очаква се официално изявление от страна на министъра на околната среда Майкъл Гов.

Две седмици по-рано Франция представи стратегия да стане въглеродно неутрална държава, като прекрати изцяло продажбата на автомобили, задвижвани с изкопаеми горива, също до 2040 г.

Глобалното пренасочване към електрически автомобили ще създаде сътресения в автомобилната индустрия. Производителите на петрол ще пострадат от ниското търсене на бензин, както и производителите на двигатели с вътрешно горене, чиито продукти вече няма да се необходими, посочва информационната агенция.

Решението на Лондон до известна степен се дължи и на строгите правила на ЕС за вредните емисии, които страната трябва да спазва дори и докато напуска съюза.

Автомобилните производители вече се адаптират към новата реалност. Шведската компания Volvo например обяви края на двигателите с вътрешно горене и заяви, че до 2019 г. всичките й автомобили ще имат електрически мотор.

Великобритания планира да инвестира над 800 млн. паунда (около 1 млрд. долара) в автономни технологии с нулеви емисии и представи планове за инвестиции в размер на 246 млн. паунда в проучвания на технологии за батерии.

Вече има опасения за успеха на плана, тъй като изпълнението му ще зависи от местните власти. Те трябва да наложат високи данъци върху най-големите замърсители до 2020 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:02 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

9
rate up comment 0 rate down comment 0
studioaa
преди 6 години
Ама то от 2017 САЩ щяха да разрешат на трансджендъри да служат в армията, но плановете се объркаха нещо. 2040 е толкова далеч, че до тогава сегашното решение може да бъде обявено за нищожно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 0 rate down comment 0
Императорът
преди 6 години
Никъде в природата няма самороден литий, защото е нестабилен, реактивен елемент. Оттам и на вече добитият му е трудно съхранението. Дори в находищата той е под формата на съединения. При златцето е обратно - по-често в находищата то е самородно, дори да е на някакви малки златинки, а веднъж добито и така да се каже - концентрирано, то е неразрушимо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 0 rate down comment 0
Императорът
преди 6 години
Както винаги - ти си неграмотен, но коментираш по-знаещите от тебе.Литийчецът е доста разпространен (повече от златцето), но е КРАЙНО РАЗСЕЯН елемент. Обяснявам ти го като на третокласник:Златце в най-горните слоеве на земната *** (дето можем да го докопаме) има например 158 000 тона. Литийчец - пак в зоната на минна дейност - има 738 000 тона. Числата са чисто напримерни, теоретически.Въпросът е, че от всичкото златце 100 000 тона са в находища, с достатъчно висока концентрация, за да има добивът икономическа логика. Останалите 58 000 тона са пръснати навред в крайно малка концентрация, дори в живите организми. Те са достъпни само теоретически. При литийчецът обаче само 78 000 тона са в находища с малко по-висока концентрация... останалото е разпръснато във всякакви глинени и скални породи, все пак по-концентрирано от пръснатото златце, но далеч не толкова, че добивът да има икономически смисъл - без добитият литийчец да стане безумно скъп.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 2
khao
преди 6 години
при трудният добив и ограничен ресурс на литийчец---ограничен ти е мозъка ... лития е доста разпространен :) ... другите абсурди няма да ги коментирам, че ще заприлича на диагноза :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 2
redcretin
преди 6 години
Имат те, дръжки :) Затова са изпаднали дотам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 6
Императорът
преди 6 години
Ако намекваш за Русия - пак си помисли. 1. Руснаците имат човешки и научен потенциал, за да изградят силна икономика, небазирана на петрол.2. Руснаците имат огромни непетролни ресурси - каквото се сетиш, има го в Русия - без танзанитченца.3. Русия държи най-големите залежи на газчица на света - а с войната срещу атомната енергия и със съмнителната полезност на ВЕИ, газчицата ще стане най-ключовият източник на енергия. Или ти мислиш - да оправим екологията, зареждайки електромобили с точец, добит от въглища?Според теб защо се води в момента тая яростна газова война между САЩ и между Русия - в която заложник е Европа - тъй като навярно и най-тъпите кравари разбират, че няма как да спрат Китай да купува огромни количества газ от руснаците? - Ами защото мислещите хора на съответните позиции осъзнават това, което написах.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 6
Императорът
преди 6 години
Държавите бензинколонки - разните там чаршафосани да се оправят, на кой му пука? Само дето слузта няма да изгуби значението си, защото химия и фармация не могат без нея. Ти - Сганов - вероятно седиш на стол, направен от слуз, облегнал си се сигурно на бюро, направено от слуз, пиеш кафе от чашка, направена от слуз, на плажа боцкаш компири и рибки с виличка, направена от слуз, като се разболееш, ядеш лекарства, в които също участват съставки, взети от слуз. Така че за мен дори е по-добре дългосрочно да се намали максимално употребата на нефт като гориво, защото е варварско разхищение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 8
Императорът
преди 6 години
Сганов - по-точно това са мечти на политици, които или са полуграмотни, или са с мислене на деца в начална пубертетна възраст.Тия замислят ли се:1. Дали за всички тия електрически коли ще могат да бъдат направени батерии, защото реално ТОВА е проблемът - при трудният добив и ограничен ресурс на литийчец?2. Откъде ще вземат ток за захранването на толкова автомобили, щом обявиха война и на атомната енергия? Защото само краен наивник може да вярва, че ВЕИ могат не само да заместят атомът на сегашният етап, но и да поемат силно увеличеното потребление но точец след замяната на бензиновите двигатели с електрически !!! Ако се залагаше на ядрена мощ - можеше да се измисли нещо - зареждането на колите да става нощем - когато има излишък на точец, но тогава пък черните плочки не бачкат.Така че това са неприложими решения, освен ако не се измисли принципно нов енергиен източник и принципно нова батерия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 5
4ervenasgan
преди 6 години
Все по-лоши новини за държавите-бензиноколонки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още