IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

До 3 години половината електромобили ще са в Китай

50% от произведените хибриди също ще са на този пазар

18:17 | 12.12.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Според изследване на американската консултантска компания AlixPartners бъдещето на електромобилите зависи от Китай, а положението ще стане впечатляващо още преди края на това десетилетие – очаква се до 2020 г. половината от електромобилите в световен мащаб да се движат по пътната мрежа на комунистическия гигант.  

Тази прогноза беше допълнена още една – пак до 2020 г. почти половината от plug-in хибридите, планирани за производство, ще бъдат дело на китайски компании. Тук има известна условност, тъй като става въпрос за компании, които вече произвеждат хибриди или поне разполагат със смислен бизнес план или са си осигурили инвестиции. По-точно 49 от 103 проверени производители на хибриди са или ще са китайски компании. 

И трето – до 2021 г. Китай ще доминира в производството на литиево-йонни батерии, като ще отговаря за две трети от това производство, което пък е изключително важно за развитието на електромобилите. В момента 96% от plug-in хибридите, които се продават в Китай, се произвеждат там, което не е изненада, като се има предвид, че чуждестранните екологични возила просто не получават държавна субсидия и отстъпки.

Според резултатите от изследването на AlixPartners може да се очаква, че през 2025 г. на световния пазар ще настъпи паритет между електрическите автомобили и тези с двигатели с вътрешно горене.

И накрая – още една прогноза, която също обещава интересни времена – очаква се сериозна консолидация на китайските компании, произвеждащи хибриди и електромобили, тъй като е трудно да се очаква, че над 50 такива компании ще оцелеят на един пазар. А и държавната власт в Китай вече започна да подсказва, че точно консолидацията на пазара ще е следващата стъпка, но преди това трябва да се постигнат определени квоти на електромобили и хибриди, които да присъстват на местния пазар.

Още подобни анализи четете в Automedia.bg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:27 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още