IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

До 80% от автосервизите са в сивия сектор

Да се забрани вноса на леки коли, които са по-стари от десет години, настоява Емил Германов, председател на сдружение “Съюз на автосервизите"

11:59 | 04.10.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Сивият сектор в ремонтите на автомобили достига 80 процента. В страната има приблизително 5300 автосервиза, посочи Емил Германов, председател на сдружение “Съюз на автосервизите", цитиран от БТА.

“Причините за големия сив сектор в бранша е липсата на нормативна база и силно опорочения контрол, смята той и обясни, че много от автосервизите работят без никакви договори и условия за безопасност. – Цените при тях са два- три пъти по-ниски, защото не плащат никакви данъци и осигуровки. За да се доближат до цените на нелегалните сервизи, се налага регистрираните обекти да правят компромиси с качеството.”

Наблюденията на Емил Германов показват, че държавата и общините не желаят да се занимават със сивата икономика при дейността на автосервизите.

“В началото на 2017 година в страната са били регистрирани над четири милиона автомобила. От тях, на възраст над десет години, са около 3,5 милиона. Броят на старите автомобили се увеличава, защото годишно се регистрират повече от 200 хиляди стари коли и едва 30-тина хиляди нови, пресметна Германов и заяви, че подкрепя идеята, да се забрани вноса на леки коли, които са по-стари от десет години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:27 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още