IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доклад: Великобритания трябва да въведе закон за автономните превозни средства

Нужни са ясни регулаторни и правни рамки при тази технология, за да бъде ясно кой носи отговорност при инцидент, посочват правни комисии

22:23 | 26.01.22 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Andrey Rudakov/Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Великобритания трябва да приеме закон, регулиращ автономните превозни средства по пътищата и да включи санкции за компаниите, ако нещо се обърка, когато техните системи за самостоятелно управление поемат контрола от водачите, посочва доклад на Правната комисия на Англия и Уелс и Шотландската правна комисия.

Документът препоръчва въвеждането на „Закон за автоматизираните превозни средства“ и начертаване на „ясно разграничение между функции, които само подпомагат шофьорите, като адаптивен круиз контрол, и тези, които предлагат автономни управление“. 

Държавите по света търсят начини за осигуряване на регулаторна рамка на тази нова индустрия, която тепърва ще се развива, за да се определи кой носи отговорност при инцидент и да се избегнат злополуки.

След като се активира системата за автономно управление на превозното средство, „лицето на шофьорското място вече няма да носи отговорност за това как се движи колата“, предлагат двете комисии.

„Вместо това компанията или органът, който е получил разрешително за употреба на системата, ще бъде изправен пред регулаторни санкции, ако нещо се обърка“, добавят комисиите в доклада.

Те преглеждат законодателството и отправят препоръки към правителството относно предложените реформи. Правната комисия на Англия и Уелс посочва, че около две трети от нейните препоръки за реформа са изпълнени.

Британското правителство иска да осигури на страната лидерска позиция по отношение на въвеждането на автономната технология, като министерството на транспорта прогнозира, че до 2035 г. около 40% от новите автомобили в Обединеното кралство ще разполагат с опция за автоматизирано шофиране. Очаква се секторът да генерира само в страната около 38 000 нови работни места.

Миналата година правителството обяви, че Великобритания ще стане първата страна, която ще регулира използването на самоуправляващи се превозни средства при ниски скорости по магистралите.

Но застрахователните компании предупредиха, че целите на страната могат да имат обратен ефект, освен ако автомобилните производители и регулаторите не изложат ясно ограниченията на технологията, която е достъпна днес.

„Днешният доклад представлява важна стъпка, тъй като предоставя важни правни препоръки и яснота за безопасното разполагане на превозни средства с функции за автономно шофиране по пътищата на Обединеното кралство“, коментира Матю Ейвъри, директор „Научни изследвания“ в британската застрахователна група Thatcham Research.

Правителственият Център за свързани и автономни превозни средства (CCAV) поиска от комисиите преглед на правната рамка за автономните превозни средства през 2018 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още