IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доналд Тръмп готви нов удар по вносните автомобили в САЩ

Президентът предлага мита в размер на 20% за вносни автомобили в САЩ, както и по-високи екологични изисквания

12:10 | 12.05.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Американският президент Доналд Тръмп е предложил пред ръководителите на някои от най-големите световни автомобилни производители да наложи мита в размер на 20% върху автомобилите, внасяни в САЩ. Той също така е заявил, че обмисля възможността да постави по-високи екологични изисквания за вносните коли, съобщават източници на Wall Street Journal, запознати с разговорите.

По време на напрегната среща в Белия дом, която беше представена като разговор за американските стандарти за вреди емисии, Тръмп е повдигнал въпроса, като е атакувал европейските производители заради това, че не произвеждат по-голяма част от продукцията си в САЩ.

Според изданието в момента компаниите обмислят предложенията на държавния глава.

Тръмп неведнъж е отправял нападки към ръководителите на автомобилни концерни, включително и по време на президентската си кампания, повдигайки въпроса за тяхната ангажираност със създаването на работни места в САЩ, заплашвайки да наложи по-високи налози за вноса от Мексико.Това доведе до промяна на чуждестранните инвестиционни стратегии на някои от големите производители, включително и такива, които бяха планирани от дълго време.

Президентът многократно е отправял заплахи и към целия автомобилен сектор – основна част от американската търговия, предупреждавайки за възможността от въвеждане на мита. Тази година той заяви, че автомобили от Европейския съюз може да бъдат обложени с нови данъци, ако ЕС отговори по някакъв начин на американските мита върху алуминия и стоманата.

По време на срещата в Белия дом президентът е поискал от компаниите да произвеждат повече коли в САЩ, които след това да бъдат транспортирани до други пазари. В критиките си държавният глава е изключил единствено Серджо Марчионе – главният изпълнителен директор на Fiat Chrysler Automobiles NV, заради плановете на компанията да премести свои обекти от Мексико в Мичиган. „В момента той е любимият ми човек в тази стая“, е казал президентът, цитиран от източниците на Wall Street Journal.

Според един от тях след края на срещата ръководителите на голямата тройка автомобилни производители от Детройт – General Motors, Ford и Fiat Chrysler, са останали за допълнителни разговори с Тръмп.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:28 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още