Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Доставчикът на батериите за Nissan Leaf ще строи завод в Китай

Капацитетът на съоръжението в китайския град Уси ще бъде 20 гигаватчаса, достатъчно, за да захранва 400 хил. електромобила годишно

Доставчикът на батериите за Nissan Leaf ще строи завод в Китай

Зареждане на Nissan Leaf. Снимка: Ройтерс

Automotive Energy Supply Corp. (AESC), съвместно предприятие между Nissan Motor Co, NEC Corporation и Tokin Corporation, което доставя батериите за електрическия модел на Nissan Leaf, е започнал строежа на свой завод в Китай, съобщава Ройтерс. 

Още по темата

Планът на дружеството е да утрои своя глобален производствен капацитет, с което да привлече повече клиенти в най-големия пазар за електрически превозни средства в света.

AESC е започнала изграждането на завода в Уси, провинция Дзянсу, още през февруари, като планираният капацитет на съоръжението е 20 гигаватчаса, достатъчно, за да захранва до 400 хил. електромобила годишно, споделя Джан Лей, главен изпълнителен директор на Envision Group – местна компания, която се занимава с производство на електроенергия от вятърни турбини.

Envision закупи контролния дял от Nissan в съвместното предприятие за производство на батерии, което в момента притежава три завода - в Япония, САЩ и Великобритания, с общ годишен капацитет от 7,5 гигаватчаса.

„В Китай не съществува недостиг на производители на батерии за електромобили, но там няма достатъчно имена, който да вдъхват доверие в потребителите и да ги карат да се чувстват сигурни“, посочва Джан Лей в интервю.

Целта на китайския автомобилен пазар е да достигне продажби на електрически превозни средства в размер на 7 млн. броя годишно до 2025 г., като в това число се включват напълно електрическите автомобили, хибридните превозни средства и такива, които използват горивни клетки.

Концерни като Tesla Inc., Volkswagen AG и Daimler AG вече си партнират с производителите на батерии, в това число и AESC, за да подсигурят доставките на този важен елемент от електромобила, с което се подготвят да увеличат производството.

Джан Лей не предоставя конкретни финансови данни относно инвестициите, които са направени за изграждането на новия завод в Китай, чието пускане в експлоатация може да се осъществи най-рано през 2020 г.

Въпреки че AESC се опитва да привлече интереса на глобалните автомобилни производители, компанията продължава да доставя батерии за модели на Nissan, заради което японския концерн все още държи 20% от съвместното предприятие, споделя Джао Уейдзюн, ръководител на китайския бизнес на AESC.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Магдалена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Renault и Jianling правят съвместно дружество за електромобили в Китай