IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доставчикът на Tesla LG Chem одобри план за отделяне на бизнеса с батерии

Предвижда се новата компания да бъде листната на борсата, за да набере по-лесно средства за разширяване на производството

16:25 | 30.10.20 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;SeongJoon Cho/Bloomberg</em></p>

Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg

Акционерите на LG Chem одобриха план за отделяне на бизнеса на компанията с батерии в ново предприятие, което може да бъде листнато на борсата, съобщава Ройтерс. 

Звеното, което се очаква да бъде обособено на 1 декември, ще е изцяло притежавано дъщерно дружество с условното име LG Energy Solutions, след което до приблизително 30% от акциите на компанията ще бъдат включени в първично публично предлагане (IPO), което ще се осъществи след около година. 

LG Chem е най-големият производител на батерии в света, като доставя своите продукти на компании като Tesla Inc и General Motors Co.

„Въпреки че се очаква бизнесът с батерии да постигне огромен растеж, конкуренцията се засилва не само от другите производители на батерии, но и от автомобилните концерни“, заяви главният изпълнителен директор на LG Chem Хак Чеол-шин пред акционерите на среща в Сеул. „Решихме да отделим нашия бизнес с батерии, за да оптимизираме по-добре управлението си в днешната бързо променяща се пазарна среда“, добавя той.

Повече от 82% от акционерите на LG Chem, които присъстваха на събранието, гласуваха в подкрепа на плана, споделя източник. От LG Chem за момента отказват да дадат коментар по темата.

Растежът на компанията беше ограничен от нарастващите дългове в резултат на рязкото увеличение на инвестициите в капацитет, споделя финансовият директор на компанията Ча Донг-сок пред акционерите.

Хван Ю-сик, анализатор в NH Investment & Securities, посочва, че като самостоятелна компания бизнесът с батерии ще може по-добре да набира средства, включително чрез IPO, за да разшири своя производствен капацитет.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:13 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още