IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доставките на храни остават спасителният пояс за Uber

Пандемията продължава да тегне над основния бизнес на компанията за споделени пътувания

09:59 | 06.11.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Uber Technologies Inc. отчете поредната си голяма загуба, тъй като пандемията от коронавирусa продължи да поразява основния ѝ бизнес за споделени пътувания, въпреки че акциите ѝ нараснаха за втори пореден ден заради ключова регулаторна победа в Калифорния.

Брутните резервации за пътувания на Uber са намалели с 53% на годишна база през трите месеца, завършили на 30 септември, съобщи базираната в Сан Франциско компания след затварянето на пазарите в четвъртък. Това е по-добър резултат в сравнение с предходното тримесечие, когато пътуванията се сринаха 75%, предава Bloomberg.

Доставките на храна са спасителният пояс на Uber по време на пандемията. Резервациите в подразделението за доставки Uber Eats са се удвоили спрямо нивото им от предходната година и са се увеличили с 23% спрямо предходното тримесечие Но повишаването не е достатъчно, за да компенсира намаленията в другите бизнеси, което доведе до 10% спад в общите резервации. Приходите са спаднали с 18% до 3,13 млрд. долара.

Нетната загуба за периода се сви до 1,09 млрд. долара в сравнение с 1,16 млрд. долара преди година, отчасти поради агресивното намаляване на разходите през тази година. Uber е съкратила около една четвърт от персонала си по време на пандемията. 

През февруари главният изпълнителен директор Дара Косровшахи обеща да направи Uber печеливш на коригирана основа преди лихви, данъци, амортизация до края на годината. Тъй като кризата в общественото здраве се задълбочава, той заяви по-рано, че  постигането на този крайъгълен камък ще се осъществи до края на следващата година. Компанията повтори целта си за рентабилност в четвъртък.

Коригираната загуба на Uber, с изключение на еднократни елементи, се увеличи до 625 млн. долара за третото тримесечие спряно загуба от 585 млн. долара за същия период преди година.

Резултатите бяха в съответствие с вече приглушените очаквания на Wall Street. Аналитизатори, анкетирани от FactSet, прогнозираха средно нетна загуба от 1,01 млрд. долара и коригирана загуба Ebitda от 600 млн. долара.

Uber спечели една от най-големите си регулаторни битки по-рано тази седмица. Гигантът обедини сили с компании, включително Lyft Inc. и DoorDash Inc., за да организира най-скъпия референдум в Калифорния, наречен Предложение 22, с което поиска от избирателите да ги освободят от държавен закон, който се стреми да преквалифицира шофьорите им като служители.

Законодателите в Калифорния твърдяха, че шофьорите трябва да имат право на обезщетения, подобни на служителите, като минимална заплата, платен отпуск по болест и помощ за безработица. Нерентабилните компании се противопоставиха на прекласификацията, като заявиха, че това ще принуди работниците на непълно работно време да се съобразят с предвидените смени, като ги лишат от гъвкавостта, с която се ползват в момента.

Прекласификацията би затруднила операциите на Uber в нейния роден щат и би създала прецедент за други щати, оспорващи неговия бизнес модел.

Като част от кампанията Uber и други компании обещаха на шофьорите някои нови защити, включително здравна застраховка за тези, които работят 15 или повече часа седмично, и застраховка за злополука на работното място. Щатските гласоподаватели в по-голямата си част подкрепиха мярката.

Американският пазар тежи над бизнеса на Uber, тъй като пандемията задържа хората вкъщи, а резервациите намаляха с 60% на годишна база. И все пак те се покачиха със 75% спрямо предходното тримесечие, тъй като някои градове започнаха да отварят отново. Косровшахи заяви, че Ню Йорк води възстановяването на САЩ и че клиентите там все по-често пътуват извън пиковите часове.

Резервациите за пътувания в Европа, Близкия изток и Африка са спаднали с 36% в сравнение с предходната година. Главният финансов директор Брайън Робъртс предупреди, че резервациите в Европа могат да бъдат засегнати през четвъртото тримесечие, тъй като случаите на Covid-19 нарастват из целия континент, а някои страни налагат нови блокирания.

Uber Eats загуби 182 млн. долара през третото тримесечие на коригирана основа на силно конкурентния пазар за доставка на храни, където печалбата до голяма степен е илюзорна. Но загубата се стеснява, а загубата на поделението за третото тримесечие е най-доброто му тримесечно представяне, откакто Uber стана публично дружество през миналата година.

Компанията заяви, че очаква маржовете да се подобрят, когато бизнесът се слее с Postmates Inc. през следващата година. Uber придоби по-малкия конкурент за доставка на храна в сделка с акции за 2,65 млрд. долара през юли.

Акциите на Uber поскъпнаха с повече от 2% в четвъртък, за да затворят на ниво от 41,96 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още