IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Двуетажни водородни автобуси тръгват по улиците на „петролната крепост“ на Европа

Северноирландската компания Wrightbus предоставя на Абърдийн 15 водородни автобуса. които ще влязат в експлоатация в края на месеца

09:57 | 07.10.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Първите двуетажни водородни автобуси в света ще пристигнат в Абърдийн в сряда. Шотландският град е известен най-вече като база за някои от най-големите петролни компании в света, припомня Bloomberg.

Общо 15 автобуса, произведени от северноирландската компания Wrightbus Ltd., са били доставени в Абърдийн, където ще се обособи един от най-големите автопаркове на водородни автобуси в света. Wrightbus е притежавана от Джо Бамфорд, син на председателя на JC Bamford Excavators Ltd. Антъни Бамфорд. 

Великобритания се стреми да заеме една от челните позиции в набиращата скорост водородна индустрия, а правителството сигнализира, че ще очертае ясна стратегия за сектора през следващата година, с която да превърне Обединеното кралство във водороден транспортен хъб.

Горивото се разглежда като ключово за намаляването на парниковите емисии в различните сектори – от индустрията до транспорта и отоплението на домовете.

Водородът вече отбелязва напредък по отношение на обществения транспорт. През миналата седмица във Великобритания бяха тествани първите влакове, задвижвани с водород. Те биха могли да започнат да превозват пътници към 2022 г. А автобусите са готови за употреба и разходите за управлението им ще намаляват, смята Бамфорд, който се занимава с този бизнес от 15 години.

водород водород

Снимка: Bloomberg L.P.

„Можем да заредим (водородния автобус) на същата цена, като той има почти същите експлоатационни разходи като един дизелов автобус, но капиталовите разходи са два пъти по-големи“, изтъква Бамфорд.

Той поиска от правителството 500 милиона паунда, за да построи 3000 водородни автобуса до 2024 г. Дори тогава делът на водородните автобуси ще бъде под 10% от настоящия автобусен парк на Великобритания. Wrightbus е напът да завърши поръчка от 20 двуетажни водородни автобуса, които трябва да бъдат доставени в Лондон в началото на следващата година.

Wrightbus също така произвежда електрически автобуси, но поради усложненията около зареждането и проблемите при пробега Бамфорд подкрепя водорода.

водород водород

Снимка: Bloomberg L.P.

„Що се отнася до нулевите емисии, най-трудната промяна е при човешкото поведение“, смята той. „Ние сме създания на навика, така че ако можете да направите нещо, което имитира начина, по който използваме транспорта днес, мисля, че ще получите масово приемане“, добавя още Бамфорд.

Ryse Hydrogen Plc - друга компания на Бамфорд, е фокусирана върху създаването на мрежа за доставка на гориво. Компанията произвежда водород, използвайки електричество от вятърни паркове, инсталира и експлоатира хранилища и транспортни мрежи. Лондон ще бъде първият ѝ клиент, като доставките са предвидени за 2021 г.

Бамфорд цели да създаде фонд в размер на 500 млн. долара, който ще инвестира в създаването на цяла верига на доставки на газ. Той ще вложи част от семейния капитал в него, но търси човек с опит в управлението на частен енергиен фонд, който да работи с него за набиране на допълнителен капитал.

„Всички знаят, че това ще бъде голям пазар. Въпросът е как ще се влиза в него“, изтъква Бамфорд.

Зелените автобуси на Абърдийн ще бъдат тествани по пътищата за няколко седмици, преди да влязат в експлоатация в края на месеца.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:29 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още