IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Е. Манева: За България мерките срещу емисиите от колите са твърде амбициозни

Обновяването на автомобилния парк ще подобри състоянието на въздуха, смята бившият зам.-министър на околната среда

10:09 | 05.10.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>
<p>
	&nbsp;</p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

 

Целите, които Европейският парламент (ЕП) одобри за ограничаване на вредните емисии от автомобилите с 40% до 2030 г., изглеждат твърде амбициозни в България. Това каза пред Bloomberg TV Bulgaria бившият зам.-министър на околната среда Евдокия Манева.

Тя посочи, че към момента делът на нови автомобили у нас е около 10%. Според нея, ако той се увеличи, намалението при замърсяването на въздуха ще е значително. За тази цел обаче е необходимо въвеждането на държавни стимули за закупуването на нови автомобили, независимо дали конвенционални или електрически, коментира Манева в предаването „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.

По думите й все пак трябва процесът да започне със спирането от движение на най-старите автомобили, с най-лоши екологични характеристики. Като цяло според нея е необходимо да се въведе програма с ясни срокове, която да бъде добре разяснена на населението.

 

Според Евдокия Манева мярката, приета от Европарламента, е доста скъпа и реакцията на автомобилния сектор след обявяването ѝ не е случайна.

Тя добави, че дори някои производители да изнесат производството си извън Европейския съюз, то те биха срещнали подобни изисквания на други места, тъй като Европа не е единствена в стремежа си към по-чист въздух и околна среда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:52 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още