IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Единна система ще смени локалните сървъри в сервизите за технически прегледи

Целта е качеството на въздуха да се подобри

17:26 | 20.06.18 г.
<p>
	Станция за измерване на чистотата на въздуха.&nbsp;<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Станция за измерване на чистотата на въздуха. Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Локалните сървъри към пунктовете за годишните технически прегледи на автомобилите се премахват и се въвежда единна електронна система, която създава по-качествен контрол при прегледа на автомобила. Това съобщи инж. Любомир Тодоров, началник отдел „Технически прегледи и одобрение на пътни превозни средства“ в изпълнителна агенция  "Автомобилна администрация". Това е една от мерките за чистота на въздуха, обсъдени в Министерство на здравеопазването, срещу змърсяването с фини прахови частици (ФПЧ). 

В българския план, изпратен в Брюксел, с мерки за повишаване на качеството на атмосферния въздух се предвижда затягане на контрола върху изгорелите газове на ниво годишни технически прегледи.

Локалните сървъри ще бъдат премахнати и измерванията със спирачните стендове и другите уреди ще се въвеждат директно в електронна система. Това ще създаде по-качествен контрол и невъзможност да бъдат манипулирани измерванията, обясни Любомир Тодоров.

Когато автомобилът замърсява околната среда и на пункта за прегледи се установи, че той не може да продължи да се движи, ще се спира от движение или ще се дава срок за отстраняване на неизправностите.

И още една мярка, този път срещу най-големите замърсители на въздуха – твърдите горива за битово отопление. Готви се наредба за качеството на въглищата за отопление, посочи Иван Ангелов от екоминистерството.

„В момента тече съгласуване на Закона за чистотата на атмосферния въздух и се предвижда разработването и приемането на наредба, която ще определя качеството на твърдите горива със съответния контролен орган и
санкции. В наредбата ще пише, че се допускат за продаване за битова употреба на въглища и брикети, които отговарят на определено качество“, каза той.

Тези основни замърсители повишават нивото на фините прахови частици, каза доц. Христо Хинков от Националния център по опазване на общественото здраве и анализи: „Групите заболявания, които установяваме, че се дължат на повишени нива ФПЧ, са свързани с белодробен рак, с проблеми с развитието на плода, проблеми, свързани с функционирането на дихателната система и евентуална връзка между болестта Алцхаймер и замърсяването на въздуха“.

Припомняме, че Европейската комисия започна наказателна процедура срещу България заради системното замърсяване на въздуха в големите градове на страната. През зимата протести срещу мръсния въздух организираха граждани на София и Русе. 

Според екоминистерството най-големите замърсители на въздуха в градовете през зимата са автомобилите и отоплението с твърдо гориво. 
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:17 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още