IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕИБ е поискала от френските власти да разследват нейни заеми за Renault

Банката има съмнения, че със заемите за 800 млн. евро са разработвани дизелови двигатели, манипулиращи емисионните тестове

16:58 | 24.03.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) е поискала от френските власти да разследват дали автомобилният производител Renault е използвал обезпечени от ЕС заеми за 800 млн. евро, за да разработва дизелови двигатели, манипулиращи емисионните тестове, съобщава Ройтерс, позовавайки на документи, до които агенцията е получила достъп.

Кредитиращият орган на Европейския съюз е представил писмени сведения до съдиите, водещи разследването за измама, с предварителни разкрития, според които дизеловите двигатели на Renault – подобно на тези на Volkswagen – са били конфигурирани така, че да манипулират тестовете за въглеродни емисии.

Renault, която неколкократно е отричала нарушаването на някакви закони или емисионни правила, не е била намерена за коментар в петък. ЕИБ и прокуратурата в Париж също не са отговорили на исканията за коментар.

От 2009 г. насам ЕИБ е предоставила преференциални заеми за над 8 млрд. евро, за да подкрепи разработването на превозни средства с ниски въглеродни емисии от производители на автомобили, включително VW. Германската компания през 2015 г. бе изобличена в използването на софтуер за манипулиране на американските регулаторни тестове.

Технологиите, финансирани от ЕИБ, включват дизелови двигатели, тъй като те излъчват по-малко въглеродни емисии, отколкото бензиновите. Напоследък обаче тестовете показват, че дизеловите двигатели излъчват емисии, които са многократно по-високи от допустимите граници при реално шофиране.

ЕИБ е дала на Renault няколко заема за финансиране на проекти, включително за проучвания и развитие с цел намаляване на въглеродните емисии (които са на стойност над 800 млн. евро)“, е заявил главният следовател на банката пред френските съдии.

Писмото от 30 януари предполага още последваща стъпка, „за да се установи дали нашето финансиране е повлияно от вашите разследвания и да ви предложи всякаква възможна помощ“.

Банката добавя: „ЕИБ възприема политика на нулева толерантност към измамите и корупцията и се стреми да гарантира, че нито една незаконна дейност няма да опетни бизнеса ѝ“.

Акциите на Renault поевтиняха със 7,8% за три дни до края на миналата седмица до 78,65 евро, след като в медиите се появиха части от доклад от ноември на френската агенция за защита на потребителите. Поевтиняването изтри 2 млрд. евро от оценката на компанията. Оттогава насам акциите са се възстановили леко до 80,37 евро.

Въз основа на откритията на агенцията прокуратурата е започнала разследване през януари по съмнения в измама срещу Renault и главния ѝ изпълнителен директор Карлос Гон. Ако бъде намерена за виновна, групата може да понесе глоба от до 10% от годишните ѝ приходи, или 3,58 млрд. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:30 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още