IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК одобри държавна схема за купуване на електрически автобуси в Германия

Целта е намаляването на емисиите въглероден диоксид и по-чист въздух

16:06 | 26.02.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Европейската комисия (ЕК) одобри държавна схема за 70 млн. евро за покупката на електрически автобуси и изграждане на инфраструктура за зареждане в Германия. Според оценката на Комисията подкрепата на операторите на обществения градски транспорт е в съзвучие с европейските правила за държавната помощ.

Целта на схемата е да бъдат намалени нивата на въглеродния диоксид, посочват още в съобщение от Брюксел.

"Тази схема е още един положителен пример как може да се борим с глобалното затопляне", коментира комисарят по въпросите на конкуренцията Маргрете Вестагер. При представянето на одобрението на схемата от ЕК тя посочва още, че тази мярка ще подобри и качеството на въздуха в страната.

Според условията на схемата помощ от държавата ще получават оператори на обществен транспорт за покриване на разходи за покупката на електрически и хибридни автобуси, както и за изграждане на зарядни станции за тези автобуси. Държавната схема ще бъде валидна до 2021 година.

Според анализите на ЕК ползите от тази схема по отношение на целите на общността за околната среда надхвърлят всяко потенциално изкривяване на конкуренцията .

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още