IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

BMW и Daimler с общо търговско дружество

Новото съвместно предприятие на двата концерна ще е с централа в Берлин

16:36 | 21.09.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: BMW</em></p>

Снимка: BMW

Европейската комисия официално одобри създаването на съвместно предприятие между концерните BMW и Daimler. Двата германски производителя постигнаха договорка още през март и подадоха всички необходимите документи, а сега са получили положителен отговор.

Двата партньора вече са се договорили централният офис на все още безименната структура да бъде в столицата на Германия Берлин. В новата компания BMW и Daimler ще си сътрудничат при създаването на интелектуални системи за градска мобилност, като участието им ще бъде поделено по равно.

„Мобилността на утрешния ден се формира именно в такива големи градове като Берлин и затова нашата цел е да създадем екосистема и да предложим умни решения, с който да подобрим качеството на живот в мегаполисите”, коментира председателят на Борда на директорите на BMW – Харалд Крюгер.

Подразделението Mercedes-Benz Vans и компанията BASF вече стартираха съструдничество именно в сферата на електрическата мобилност и автономното движение. Неговата първа стъпка е създавето на полигон на територията на завода на BASF в Людвигсхафен, където се тества система за „райдшеринг”, при която превозните средства се повикват на определено място. С помощта на интелектуален алгоритъм пътниците определят оптималния машрут на придвижване.

Плановете на Daimler и BMW предвиждат именно подобни разработки, като за целта ще бъде създадена мултифункционална платформа. Тя ще се използва за „каршеринг” (съвместно използване на автомобили в градски условия), както и за услугата „райд-хайлинг” (едно такси за няколко клиента). Предвижда се създаване на технология за „цифрово”паркиране (системата ще определя времето, след което ще се освободи място за паркиране в съответния район), както и изграждане на цяла мрежа зарядни станции.

Други подобни новини четете в Automedia.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още