IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК започва антимонополно разследване на германските автомобилни концерни заради емисиите

Комисията ще разгледа възможността за евентуално договаряне между компаниите за съгласувано разработване на технологията за ограничаване на вредните емисии

12:28 | 18.09.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Европейската комисия (ЕК) е започнала официално разследване дали германските автомобилни производители BMW, Daimler и Volkswagen са сключили таен сговор, за да избегнат конкуренцията в разработването на технологии за ограничаване на вредните емисии, предава Ройтерс.

ЕК, която надзирава антимонополната политика в рамките на Европейския съюз (ЕС), заяви, че допуска възможността германските автомобилни компании да са действали съгласувано при разработването и пускането на пазара на системи за ограничаване на вредните емисии от парникови газове при бензиновите и дизеловите автомобили. 

„Тези технологии имат за цел да направят леките коли по-малко вредни за околната среда. Ако споразумението между автомобилните концерни наистина се докаже, това означава, че се ограничава възможността на потребителите да закупят автомобил с по-ниски емисии, въпреки наличната за това технология сред производителите“, смята Маргрете Вестагер, еврокомисар за конкуренцията в ЕК.

През октомври миналата година Комисията направи обстоен преглед на германските автомобилни производители. Нейни представители заявиха, че разследването се е фокусирало върху информация, според която петте концерна (BMW, Daimler, Volkswagen, Audi и Porsche) са организирали обща среща, на която са обсъдили технологиите за ограничаване на вредните емисии.

ЕК ще прецени дали компаниите са се договорили да ограничат разработването и внедряването на системите за „селективна каталитична редукция“, които намаляват азотните оксиди от емисиите на дизеловите двигатели и фините прахови частици, които изхвърлят бензиновите автомобили.

Според Комисията германските компании са обсъдили и други въпроси, като например общите изисквания за автомобилните части и изпитателните процедури, като за момента все още няма достатъчни данни, за да се направят твърди изводи.

ЕК не е дала краен срок за приключване на разследването.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още