IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Екоактивисти: Новата цел на ЕК за автомобилите е повратна точка за индустрията

Новите правила на ЕС ще демократизират електрическите автомобили и ще дадат значителен тласък на зарядната инфраструктура, смятат от Transport & Environment

23:07 | 14.07.21 г. 2
<p>
	Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. <em>Снимка:&nbsp;Thierry Monasse/Bloomberg</em></p>

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Снимка: Thierry Monasse/Bloomberg

Екологичните организации приветстваха предложението на Европейската комисия относно новия регламент относно емисиите на въглеродния диоксид в автомобилния сектор.

Зелената лобистка група Transport & Environment посочва, че предложението представлява „повратна точка“ за автомобилната индустрия и е добра новина за шофьорите.

"Новите правила на ЕС ще демократизират електрическите автомобили и ще дадат значителен тласък на зарядната инфраструктура, което означава, че чистите автомобили скоро ще бъдат достъпни и лесни за зареждане за милиони европейци", изтъква Уилям Тодс, изпълнителен директор на Transport & Environment. 

От Брюксел предложиха пълно зануляване на въглеродните емисии при новите автомобили, които ще се продават в Европейския съюз (ЕС) до 2035 г., в план, целящ ефективно да забрани продажбата на бензинови и дизелови коли.

 „По-бързото разгръщане на видовете транспорт с ниски емисии и на инфраструктурата и горивата в тяхна подкрепа - всички нови автомобили, регистрирани към 2035 г., ще бъдат с нулеви емисии. Това изисква от държавите членки да инсталират нови пунктове за зареждане на редовни интервали на големите магистрали - на всеки 60 километра за зареждане с електроенергия и на всеки 150 километра за зареждане с водород. Въздухоплавателните средства и корабите ще имат достъп до чиста електроенергия в главните пристанища и летища, включително синтетични нисковъглеродни горива“, изтъкват от ЕК в прессъобщение.

Комисията също така постави за цел 55-процентно свиване на емисиите при автомобилите до 2030 г., повишавайки предишния таргет от 37,5%, съобщава Ройтерс.

„Постигането на тези намаления е от решаващо значение за превръщането на Европа в първия неутрален по отношение на климата континент в света до 2050 г. и за превръщането на Европейския зелен пакт в реалност“, добавят от ЕК.

Целта за емисиите от автомобилната индустрия е част от пакета на ЕК „Готови за 55“.

„За да се осигури възможност водачите да зареждат с електричество или с гориво своите превозни средства в надеждна мрежа от станции в цяла Европа, преразгледаният Регламент за инфраструктурата за алтернативни горива ще изисква от държавите членки да увеличават своя капацитет за зареждане съобразно с продажбите на автомобили с нулеви емисии, както и да изградят зарядни станции за електричество или горива на редовни интервали по главните магистрали: на всеки 60 километра за зареждане с електроенергия и на всеки 150 километра за зареждане с водород“, посочват от Брюксел.

От своя страна Франс Тимерманс, зам.-председател на ЕК, отговарящ за въпросите в областта на климата, изтъква, че „това се прави, за да се даде шанс на човечеството да се бори“.

Мерките ще изискват одобрението от държавите членки и Европейския парламент, процес, който може да отнеме две години.

Някои европейски производители на автомобили вече обявиха, че ще електрифицират напълно своята продуктова гама за Европа, но новата цел вероятно ще срещне опозиция в страни със силно развити производствени автомобилни сектори като Германия и Франция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:01 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 1
mrynmryn
преди 2 години
Пълни глупости, що не погледнат малко Япония, защо толкова напреднала нация, не се е втурнала към ел.колите? След 2035, нищо няма да се промени, освен тия които са в момента в ЕП, защото половината може и да са умрели.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 3
zelka007
преди 2 години
таман и ние ще се включим с новите електрички ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още