IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Електромобилите изпревариха бензиновите коли по продажби във Франция

Ако добавим пазарния дял на дизеловите модели - 16,5% за първото тримесечие, продадените нови автомобили с двигатели с вътрешно горене все още доминират

18:49 | 01.04.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

През първото тримесечие на годината продажбите на нови електрически превозни средства във Франция изпревариха бензиновите модели, съобщи Ройтерс.

Това се случва за пръв път в страната и е крайъгълен камък за нискоемисионния транспорт на фона на високите цени на горивата и отпусканите държавни субсидии за закупуване на електрифицирани модели.

Като цяло продажбите на нови автомобили във Франция намаляха през първото тримесечие на годината и записаха десети пореден месец на спад през март, с понижение от почти 20 процента, докато автомобилната индустрия се бори с проблемите от нарушенията във веригите за доставки, включително глобалния недостиг на полупроводници.

Продажбите на електрически и хибридни модели представляват близо 40% от общите продажби на нови автомобили в сравнение с 38,3% на конвенционалните бензинови модели, според данни на Автомобилна платформа (Plateforme automobile - PFA).

Поради несигурността около войната в Украйна и недостига на някои компоненти не е възможно да се даде прогноза за продажбите на нови френски автомобили през 2022 г., каза говорител на Автомобилната платформа.

Ако добавим пазарния дял на дизеловите модели, възлизащ на 16,5% за първото тримесечие на годината, продадените нови автомобили с двигатели с вътрешно горене все още са мнозинство.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още