IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Електромобилите остават по-скъпи за обслужване от конвенционалните коли

При анализ на електромобилите и тяхното представяне Wе Predict стига до извода, че Mustang Mach-E на Ford Motor Co. се представя най-добре от всички модели

09:20 | 08.08.21 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Wei Leng Tay/Bloomberg</em></p>

Снимка: Wei Leng Tay/Bloomberg

Обслужването на електрически превозни средства струва повече, отколкото това на един автомобил с двигател с вътрешно горене, но разликата в това отношение намалява с течение на времето и употребата, сочи ново проучване на We Predict.

Според изследването обслужването на електормобил излиза над два пъти по-скъпо от това на бензинов автомобил след три месеца от неговото закупуване. След една година разликата се скъсява до 1,6 пъти. 

We Predict разглежда данните на около 19 милиона превозни средства, произведени между 2016 и 2021 г.

Основните фактори за намаляването на разликата през този деветмесечен период включват 77-процентен спад в разходите за поддръжка, както и лек спад в разходите за ремонт. Все пак данните показват, че сервизните техници изразходват 1,5 пъти повече време при диагностициране на проблем при електромобилите в сравнение с конвенционалните превозни средства.

Рене Стивънс, вицепрезидент на We Predict, посочва, че това се дължи отчасти на факта, че проблемите с електромобилите са все още нови и непознати за много от техниците.

„Това е индустрия тепърва стартира“, изтъква тя.

По-голямата част от ремонтните дейности са съсредоточени върху специфични за електромобилите компоненти, като проблеми с окабеляването или проблеми със зареждането.

We Predict заключва, че електромобилите имат чести проблеми с колелата, което се приписва на по-бързото им износване заради тежките батерии.

При анализ на електромобилите и тяхното представяне We Predict стига до извода, че Mustang Mach-E на Ford Motor Co. се представя най-добре от всички модели.

Три месеца след закупуване разходите за обслужване на Mach-E достигат 93 долара за автомобил, далеч по-малко от тези на Audi E-tron, който е втори с 366 долара. Разходите за Porsche Taycan достигат 667 долара за превозно средство, докато тези при Jaguar I-Pace се изчисляват на 834 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

6
rate up comment 1 rate down comment 0
zelka007
преди 2 години
мхм ... видях скиците , а чайниците пробвали прототипи . тъй пишат разни специализирани издания . направили са я на външен вид ... :))) ... на европейският пазар вървят такива малки модели ... не е зле eGo , въпреки всичко . голем си песимист , нема ни карат да си го купуваме на сила ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 0
georgi_shum
преди 2 години
Ти това за поддръжката го остави, то е ясно. Да го д*хат бедните както се казава.Ти вядяли ли Тесла номер 2? В края на 2022 са чака серийно. Цена за Европа за средната версия 30к Евро.Туй нашето eGo дето го чакаме след 2023, още повече почва да ме съмнява.Жената почна да точи зъбки за 2ката като я видя :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 0
Dr.Bah
преди 2 години
Като излезнат и битовите потребители на свободния ел.енергиен пазар в България ще се окаже, че и тока за електромобилите не е евтин.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 3
grainis
преди 2 години
Колите с Газотурбинен Двигател (или ел. генератор), задвижван със 100% СО2-Неутрален ИФО-Аерозол - https://biodizel.alle.bg , ще демонстрират най-добрите възможни показатели в сравнение с всички останали, като продажна цена, цена за поддръжка и цена на гориво, лесна поддръжка, време за зареждане, мощност, ускорение, относително тегло, експлоатационен живот, рециклиране, екологичност и т. н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 1
analog
преди 2 години
Каква стана тя? Нали измежду основните предимства уж беше практически пълното отсъствие на поддръжка? На милион километра сменяш батерия, а останалото време само сипваш ток и пееш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 3
zelka007
преди 2 години
хах ... поршето и ягуара са си класика за сервизни цени ... да не вземе некой дето си ги е купил да си помисли че кара евтина кола ... и да ходи и да разпавя колко са добри ... :))) ... а за колелата , хммм , по-правилно е може би окачването , едва ли лагерите се износват бързо , от един и същи клас с ДВГ са 20-30% по-тежки заради батериите - рейки , носачи , тампoни . и по-честа смяна на гумите . има логика , ускоряват електричките много бързо , респективно се използват спирачки по-често . може би и накладки , спирачни механизми . ще се отракат за 4-5 години производителите как да точат кинти от сервиз , нема ни оставят така ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още