IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Електромобилите заплашват германската индустрия

До 100 000 служители в по-малки фирми може да останат без работа

12:45 | 25.11.16 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Volkswagen</em></p>

Снимка: Volkswagen

Автомобилната промишленост е не само предприятията, в които се произвеждат автомобили, но също така много малки заводи и фирми, доставящи различни компоненти. Именно те ще бъдат поставени под сериозна заплаха за бъдещето си, след като големите производители в Германия - BMW, Daimler и Volkswagen, обявиха, че ще пренасочат усилията си към електромобилите, съобщава Deutsche Welle.

Според информацията, тежки времена очакват заводите, произвеждащи мотори, както и компании, специализирали се в направата на бутала, гарнитури, изпускателни системи и скоростни кутии. Според  професор Фердинанд Дуденхьофер от Университета Дуисбург-Есен, работните си места могат да загубят повече от 75 000 души от този сектор. 



На свой ред Институтът за автомобилна промишленост (IFA) твърди в свое проучване, че около 30% от малките и средни фирми в бранша ще бъдат разорени, а над 100 000 души ще останат без работа до 2025 г. Главната причина е, че за направата на един електромотор са нужни 5 пъти по-малко детайли, отколко при двигател с вътрешно горене, което на свой ред води до намаляване на работната ръка.

Експертите са на мнение, че проблемите могат да бъдат решени в някаква степен, ако големите концерни се ориентират към направата на заводи за производство на батерии в Германия. Те обаче признават, че това ще бъде много трудно, тъй като като цяло "Германия е проспала разработката и производството на батерии за електромобили".

"Volkswagen предпочита да купува литиево-йонни батерии от този, който ги прави най-добре. За съжаление германските автомобилни компании, пропуснаха този процес", признава и изпълнителният директор на Volkswagen AG  Матиас Мюлер.

Още подобни новини четете в Automedia.bg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:24 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

2
rate up comment 8 rate down comment 0
Кайзер Созе
преди 7 години
5 пъти по-малко детайли и работна ръка , а по-скъпа крайна цена !? Супер бизнес !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 7
ratten
преди 7 години
така си е, дори за повече работни места най-добре да се изхвърлят от заводите всякакви автоматизации, механизации и всичко да се прави на ръка....абе ка ви ги раждат кратуните тия анализи и какво изобщо казвате с такива прозрения?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още